Френското правителство отстъпи пред протестиращите 12.01 | 13:01

Премиерът Едуард Филип обяви, че управляващите са готови да оттеглят временно спорната пенсионна реформа

От iNews

Нестихващите протести във Франция накараха правителството да отстъпи. Премиерът Едуард Филип обяви, че управляващите са готови да оттеглят временно спорната пенсионна реформа. Той изпрати писмо до синдикатите и организациите на френските работодатели.

В него се казва, че правителството е склонно да оттегли  от проекта за пенсионна реформа мярката, която предизвика най-бурно недоволство. Става въпрос за текстовете, според които французите ще трябва да работят до 64 години, за да се пенсионират при пълна пенсия. Точно тази промяна бе отхвърлена единодушно от френските синдикати.

Протестите и стачките, парализирали цяла Франция, продължават вече пета седмица, напомня CROSS.BG.

В писмото си Филип допълва, че социалните партньори трябва да постигнат съгласие относно мерките, които трябва да бъдат приложени, за да се осигури баланс на пенсионната система през 2027 г., допълва Франс прес. Ако това не се случи, то мярката за повишаване на възрастта за пенсиониране при пълна пенсия от 62 на 64 години, може да бъде върната отново.

 Най-големият френски синдикат - Френска демократична конфедерация на трудещите – приветства решението на правителството. Друг синдикат - Националният съюз на автономните синдикати - също приветства мярката и определи това като добра новина, което ще позволи да се обсъжда в една по разведрена обстановка въпросът за баланса на пенсионната система.

Все още не е ясно дали отстъпките на управляващите ще сложат край на протестите. Синдикатите на транспортните работници, които са най-активни в протестите, искат изтегляне на целия проект на пенсионната реформа.

Водещи

Най-четени