Френското правителство праща армейски спецчасти срещу "жълтите жилетки" 22.03 | 18:59

Полицията забрани протести на Шанз Елизе и в центъра на Париж този уикенд

От iNews

Френското правителство реши да хвърли армейски спецчасти от 7-хилядния батальон за борба с тероризма "Сентинел" срещу "жълтите жилетки" този уикенд. Опозиционните партии - леви и десни, скочиха срещу включването на армията в полицейски действия.

"Представете си ги пред Елисейския дворец или Националното събрание, и тълпата заприижда срещу тях - ще стрелят ли, ще има ли убити хора?", изригна Брюно Ретайо, лидер на главната опозиционна партия "Републиканци" във френския Сенат.

"Вие полудяхте! Войникът не е полицай", реагира Жан-Люк Меланшон, който е начело на движението "Неподчинената Франция". Центристът Франсоа Бейру, обаче, подкрепи мярката на управляващите. "Смятам, че когато хора палят, рушат, грабят и тероризират народа, ние имаме не само право, но и задължението да се защитим", заяви Бейру, който е сред съюзниците на президента Макрон.

"Нашият враг не са "жълтите жилетки", нашият враг са терористите. Да сме наясно: войниците няма да правят арести на "жълти жилетки", заяви пред Франс прес източник от правителството. От управляващите припомниха, че и към момента на ключови места във френската столица патрулират командоси от "Сентинел".
 
Парижката полиция пък съобщи, че в събота на Шанз Елизе няма да бъдат допускани протести на "жълтите жилетки", седмица след като стотици анти-правителствени демонстранти палиха, грабиха и вилняха на прочутия парижки булевард.

Протестите ще бъдат забранени и по улиците около Триумфалната арка, в центъра на булеварда, както и по няколко околни района, включително Елисейския дворец и Народното събрание.

Миналата събота повече от 5000 полицаи не успяха да спрат насилието и демонстрантите нанесоха огромни щети във френската столица, като повече от 100 сгради бяха запалени за 7 часа.

Водещи

Най-четени