Халифатът на джихадизма вече има и данъчна система 20.08 | 19:35

Ето как "Ислямска държава" трупа бюджет от 11 милиона долара

От Мариета Цветкова

Преди Мосул да бъде опустошен на 10-ти юни миналата година, "Ислямска държава" (ИД) показа, че Халифатът далеч не е единствената ѝ цел.

"Ислямска държава" поддържа и друго лице - мафия, вкоренила се дълбоко в организираната престъпност, която контролира всички икономически ресурси в подчинената иракска провинция.

Джихадистите използват специфичен метод за събиране на пари, те проявяват различно отношение към различни социални групи, което се оказва доста успешна стратегия в изнудването.

Властите на Ниневия твърдят, че от "Ислямска държава" са получили 5 милиона долара от тази система, но малко преди да атакуват Мосул са ги удвоили. Има официален доклад от иракските институции, който обаче не уточнява кога точно е започнало "изнудването".

Докладът цитира няколко примери за данъци въведени от ИД, включващи петролните продукти да бъдат трансферирани от по-големите предприятия на провинция Салах ад-Дин, което им носи 1 милион долара на месец. Циментът също е таксуван по подобен начин, докато Ислямска държава получава заплатите на 300 предприемачи на община Мосул, което се равнява на грубо 62 000 долара.

Съветникът на провинцията Зухаир ал – Кхалиб твърди, че хиляди лекари са плащали най-малко по 300$ на месец на ИД, докато някои производители плащали само по 200 долара. "Всеки плаща данък на Ислямска държава, дори продавачите на плодове и зеленчуци", потвърди репортер. Първият случай на "източване на пари" от джихадистите, бил разкрит от специалните части в лицето на пазар за зеленчуци, който генерирал 200 000 долара на месец.

"Финансирането на тази организацията е причината, която помогна тяхното бързо разрастване", каза журналист. Фактът, че ИД може да събира пари по този начин, въпреки контрола на местните власти, е най-показателният провал. 

Водещи

Най-четени