Хванаха шофьора на колата, прегазила френските войници 09.08 | 17:57

При задържането му е имало престрелка, той и един полицай са ранени

От iNews.bg

Френската полиция е задържала мъж, за когото се смята, че е шофьорът на колата, прегазила тази сутрин шестима военни в парижкото предградие Левалуа-Пере. Човекът е бил арестуван на магистрала. Според информация на телевизия BFM по време на задържането той е ранен.

Все още обаче не е 100% ясно дали именно задържаният стои зад нападението над войниците. В момента полицията проверява самоличността му и дали именно той носи отговорност за инцидента, предаде ТАСС.

От France Info допълват, че мъжът е бил арестуван на магистрала А16, докато се е движил на север от Париж в посока Кале. Той е бил зад волана именно на издирваното черно BMW, което сутринта се вряза в групата войници, предаде РИА "Новости".

Освен заподозреният, по време на ареста е бил ранен и полицай, сочат данните на Le Parisien. Според изданието, при опита да бъде задържан, мъжът се е опитал да избяга. След това е имало престрелка, в която освен арестанта, е бил ранен и един от униформените.

По данни на BMF TV задържаният, който към момента е и единствен заподозрян за нападението над военните, е на 37 години. Други подробности за самоличността му засега не се съобщават.

Междувременно от полицията потвърдиха, че прегазените от колата военни са шестима. Стана ясно обаче, че не двама, а трима са в тежко състояние. Опасност за живота обаче продължава да няма за нито един от пострадалите.

С разследването на случая бе натоварен антитерористичния отдел на прокуратурата в Париж. Същевременно вече е образувано и производство за покушение и опит за убийство на представители на властите, свързано с терористичен акт. Министърът на вътрешните работи на Франция Жерар Колон обяви, че заплахата от тероризъм в страната остава висока.

Операцията Sentinelle, в която са участвали ранените днес военни, започна през януари 2015 г. след терористичната атака срещу редакцията на Charlie Hebdo. Действието й бе засилено след атентатите в Париж от ноември същата година. Тогава във Франция бе въведено и извънредно положение, което действа и в момента след неколкократно удължаване на срока му.

Водещи

Най-четени