Хърватия замразява цените на лекарства, храни и защитни облекла 15.03 | 12:05

В С.Македония затварят кръчмите, насърчават онлайн търговията

От iNews.bg

Хърватското правителство въведе строг контрол на цените на много хранителните продукти, лекарства и защитни дрехи, предаде БГНЕС.

На извънредно заседание късно снощи кабинетът на Андрей Пленкович изготви списък на контролираните продукти. В тях влизат: брашното, млякото, яйцата, солта, захарта, месото, тестени продукти, рибата, зеленчуците, плодовете, консервите, маслото, памперсите, водата, препаратите за хигиена и др.

В този списък са и защитните дрехи, включително обувките, очилата, ръкавиците и маските.

Министърът на здравеопазването Вили Берош обяви обща – национална мобилизация на всички здравни служители.

"Тази мярка се отнася за цялото лекарско съсловие, както от публичния, така и от частния сектор. Те трябва да бъдат в готовност по всяко време”, съобщи в. "Слободна Далмация”. Лекар от столицата Загреб е съобщил пред изданието, че това на практика означава следното: ние трябва да сме на разположение по всяко време на денонощието.

"Слободна Далмация” съобщава, че заповедта вече е разписана от Вили Берош.

В останалите балкански страни положението с коронавирус също е доста сериозно. В Гърция вече имаме четирима починали от опасното заболяване. Броят на заразените нарасна до 226 души от 190 за едно денонощие. В Сърбия бяха регистрирани пет нови случая и общият брой на заразените е 46.

Шест нови случая бяха регистрирани и в Северна Македония – общият брой на хората с потвърден коронавирус е 18.

В тази връзка македонското правителство предприе нови мерки. Те включват затваряне за посетители на всички молове и магазини в страната, с изключение на супермаркети, хранителни магазини и аптеки, докато всички други могат да работят и да използват алтернативи (чрез онлайн поръчки, телефонни поръчки и т.н.). Пълна забрана за кафенета, барове, клубове, казина и пунктове за спортни залози. Всички заведения за обществено хранене, които продават и приготвят храна, могат да работят без клиенти с продажби чрез онлайн поръчки, телефонни поръчки и т.н.

Предвижда се също така да бъдат затворени всички сухопътни гранични пунктове в страната, с изключение на граничните пунктове Табановце, Деве Баир, Кафасан, Богородица и Блаце, които могат да бъдат отворени за преминаване на пътници и превозни средства.

Водещи

Най-четени