Циклонът "Янос" изплаши гърците, нареждания за стоене по домовете в големи райони на страната 18.09 | 09:30

Тропическата буря бавно се придвижва на изток-югоизток и ще обхване големи райони на Гърция

От iNews.bg

Мощният циклон "Янос” вече е над Гърция. Със силни ветрове и проливни дъждове тропическата буря нахлу на гръцка територия тази нощ над островите в крайната западна част на страната.

В районите на Южна Гърция е обявено извънредно положение, след като метеоролозите видяха образувалата се буря още над Йонийско море.

Властите предупредиха хората да не излизат от домовете си, докато не премине бурята. Циклонът бавно се придвижва на изток-югоизток и ще обхване големи райони на Гърция – градовете Янина, Лариса, до Солун в Северна Гърция ще бъдат в периферията на бурята, докато на юг – Ламиа, Арта, Патра, целият полуостров Пелопонес след няколко часа ще бъдат в окото на бурята. Между 17 и 21 ч. днес се очаква да бъде пикът на бурята в Патра, в този обширен район около града и съседните територии бурята ще забави движението си още.

А през нощта срещу събота също бавно ще започне да се придвижва на юг. В съботния ден местата с най-проливни валежи ще бъдат две – Каламата и Ламиа, като бурята вече ще засегне и столицата Атина. Вечерта в събота ще започне да се измества още по на юг, а проливните дъждове отново ще се засилят.

Градчето Краниди на полуостров Пелопонес ще бъде връхлетяно от циклона в късните вечерни часове на съботния ден. Рано сутринта в неделя от бурята ще напусне територията на Южна Гърция и ще се придвижи на юг.

Водещи

Най-четени