Цяла Турция ври и кипи! Арести, атентати и безредици (ВИДЕО) 05.11 | 17:54

Полицията разпръсна протестиращи с водни оръдия и сълзотворен газ

От iNews.bg

Положението в Турция съвсем започна да излиза от контрол. А истината е, че колкото и Западът да се възмущава на действията на управляващите в южната ни съседка, няма особени възможности да помогне за намаляване на напрежението там. Междувременно недоволството на местните от случващите се неправди не спира да расте и хората започват все по-смело да заявяват мнението си на глас, макар да знаят какви биха могли да бъдат последиците за тях.

Едно от камъчетата, които образно казано обърнаха каруцата, са арестите на журналистите от опозиционния вестник "Джумхуриет”, един от малкото, които си позволяват да критикуват действията на властта. След като миналата седмица бе задържан главният редактор на изданието, сега още девет души от екипа му се оказаха с белезници. Само че това вече доведе до безредици в Истанбул, след като съдът реши да ги остави в ареста до началото на съдебния процес.

Преподаватели, учители и студенти се събраха да протестират, но бяха разгонени от полицията с водни оръдия и сълзотворен газ. Органите на реда направиха всичко възможно множеството да не стигне до редакцията на вестник "Джумхуриет”.

Безредиците се случват също така и ден след като бяха задържани депутати от опозиционната прокюрдска партия. Тези арести предизвикаха протести от редица европейски страни, а самите кюрди не закъсняха с отговора. Макар да бяха заподозрени за отговорници за вчерашния атентат в Диарбекир, при който заради взрив загинаха 11 души, а други над 100 са ранени, ПКК реши да удари на друго място, при това още по-жестоко. 

Бунтовниците от Кюрдската работническа партия ПКК взривиха бомба в югоизточната турска провинция Сирнак, предаде Ройтерс. Равносметката след поредното кръвопролитие в южната ни съседка е следното: две убити деца и четири ранени.

По-рано днес властите назначиха нов кмет на община Сирнак. Турските управници сменят държавни служители в населения предимно с кюрди югоизток, поради подозрения в подкрепа на ПКК.

Междувременно турските власти задържаха още деветима функционери на прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите, само ден след като бяха арестувани и лидерите на партията. Анкара обвинява партията в пропаганда на тероризъм и във връзки със забранената Кюрдска работническа партия.

Водещи

Най-четени