Чехия избира новия си парламент 21.10 | 10:06

Сериозно разместване на политическите сили в страната сочат прогнозите

От iNews.bg

В Чехия днес се провеждат парламентарни избори. 63-годишен милиардер е най-вероятният нов премиер на страната. Това сочат социологическите анкети за парламентарните избори, които започнаха вчера по обяд и завършват днес. Очаква се изборите да доведат на власт поредното евроскептично правителство в Централна Европа, предаде БНТ.

Очаква се парламентарните избори да разместят сериозно позициите на политическите сили в Чехия. Страната се радва на бърз икономически растеж и ниска безработица. Въпреки това социалдемократите - водещата партия в управлението, загубиха подкрепа. На преден план излезе партията Действие на недоволните граждани 2011, известна с абревиатурата АНО, което на чешки значи "да". Нейният лидер, милиардерът Андрей Бабиш, смятан за втори по богатство в Чехия, обещава да намали данъците, да махне корумпираните политици и да затвори границите за бежанци.

Антимигрантската тема стана акцент кампанията, макар в Чехия да няма мигранти. Най-радикалната партия в надпреварата нарича исляма "идеология на омразата". Комунистическата партия на Чехия и Моравия, която е близка с компартиите в Куба, Китай и Северна Корея, вероятно ще получи 10% от гласовете. Анкетите отреждат толкова и на консервативната Гражданска демократическа партия. Тя беше водеща политическа сила, но още не се е съвзела от скандалите, довели до края на нейното управление преди четири години.

Водещи

Най-четени