Чуждестранните туристи, които посещават парижки ресторанти, се таксуват с до 50% повече от френските 25.07 | 09:45
Вино също се подменя

Чуждестранните туристи, които посещават парижки ресторанти, се таксуват с до 50% повече от френските клиенти, установи разследване на френския вестник Le Parisien, предаде The Independent.
Практиката е особено разпространена в туристическите зони около Айфеловата кула и други забележителности.
Френският вестник проведе експеримент след серия от оплаквания за подобни практики. Изпрати двама журналисти в един и същ ресторант едновременно - единият, преоблечен като американски турист с бейзболна шапка и тениска с Айфеловата кула, а другият като типичен парижанин.
И двамата мъже поръчаха същото меню - лазаня, кола и вода. Писателят Матийо Енекен, преоблечен като турист, постоянно беше таксуван с надценка. На френския клиент беше предложена кенче кола на цена 6,50 евро, докато на "американеца" не беше предложен по-малкият вариант, а вместо това плати 9,50 евро за средния размер.
Безплатната вода се превръща в платена
На американския турист не беше предложена безплатна кана вода, за разлика от френския клиент. Той беше таксуван с допълнителни 6 евро за малка бутилка. Общо Енекен плати 9,50 евро повече от неговия парижки колега.
В друго заведение му беше казано, че таксата за обслужване не е включена в окончателната сметка, което според Le Parisien не е вярно. Репортерът споделя, че му беше таксуван "почти задължителен" бакшиш от 4 евро, а когато се съгласи да добави 10% бакшиш на постерминала, сервитьорът дискретно го увеличи на 15%.
Вино също се подменя
През април Le Parisien разкри подобни практики при разследване на цената на виното в заведенията в града. Тогава репортерите откриха, че някои бистра в Париж наливат евтино вино на туристите, след като те поръчват по-скъпи бутилки.
Сомелиерката под прикритие Марина Джуберти, която е търговец на вина, откри, че Сансер за 7,50 евро беше заменен с по-евтин Совиньон на цена от 5,60 евро, но й беше таксувана по-високата цена.
"Това е позор за професията. Дори не можете да наречете тези хора сервитьори," коментира Франк Трует от хотелската и ресторантьорска група GHR. "Трябва да знаете, че във Франция водата и хлябът са безплатни. Човек може да откаже бутилка вода. Може да даде бакшиш за услугата, ако е много доволен, но това не е задължително."
Персоналът в заведения в Париж потвърди, че това поведение често се насърчава от шефове, които искат да увеличат максимално печалбите си.
Водещи
-
Регионалната здравна инспекция в Кърджали е регистрирала първия случай на СПИН за тази година
Потвърденият случай на СПИН не е установен по време на кампанията. Пациентът се е изследвал на...
11.08 | 17:40
-
България e сред осемте държави без законодателство за киберсигурност
Сериозни глоби при нарушения
11.08 | 17:20
-
51 пожара са възникнали днес, десет от тях са напълно загасени
Опасност за националния парк
11.08 | 16:59
-
Започват изпитанията на първият от общо осем нови влака за столичното метро
Новият влак е съставен от четири вагона, с максимална дължина от 79,1 м и собствено тегло от...
11.08 | 16:30
Най-четени
-
Откриха мъртва сърна, завързана в чувал
Тялото на животното е намерено в имот в селото, завързано в чувал.
11.08 | 12:30
-
35-годишен мъж е нападнат в дома си в центъра на София
Нападението е било заснето от охранителни камери на сградата.
11.08 | 10:15
-
Преди срещата на върха: При какви условия е възможен мир в Украйна?
Украинският президент Володимир Зеленски не беше посочен като участник в разговорите за...
11.08 | 11:30
-
Експерти: Путин иска да се срещне само с Тръмп. Той ще се опита да го баламосва, да говори не толкова за Украйна
Ключова роля на Европа
11.08 | 11:00