Шефката на каталунския парламент свободна срещу гаранция 10.11 | 11:05

Още трима депутати могат да излязат от ареста срещу пари

От iNews.bg

Върховният съд на Испания реши да задържи в ареста председателя на парламента на Каталуния Карме Форкадел. Но с право да бъде пусната под гаранция, съобщава вестник "Вангуардиа", предаде БГНЕС. Според информация на изданието, сумата е 150 000 евро.

Четирима други членове на управителния орган на парламента могат да останат на свобода под гаранция от 25 000 евро. Един депутат пък успя да избегне възможно задържане, без да е необходимо да внася гаранция.

Прокуратурата, която обвинява парламентаристите в бунт и разхищение на средства, настоя за задържането на четирима от шестимата депутати, които са членове на ръководството на парламента, включително Форкадел. Вчера те дадоха показания във Върховния съд на Испания. Преди това Националната съдебна колегия на Испания реши да задържи, без право на гаранция, осем бивши членове на каталунското правителство.

Съдът също така издаде заповед за арестуването на отстранения от длъжност регионален премиер Карлос Пучдемон и четирима бивши съветници на регионални департаменти, които се намират в Белгия.

Водещи

Най-четени