Шефът на ООН: Масовата изолация води до ръст на домашното насилие 06.04 | 11:47

Много жени и момичета са застрашени в собствените си домове, казва Гутериш

От iNews.bg

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова правителствата да засилят борбата срещу домашното насилие заради масовата изолация, предизвикана от пандемията с коронавируса, предаде БГНЕС.

"Насилието не се ограничава само до бойните полета. Много жени и момичета са застрашени там, където трябва да бъдат най-сигурни – в собствените си домове”, каза Гутериш.

Според него през последните седмици с нарастващия икономически и социален натиск се наблюдава "ужасяващо глобално нарастване на случаите на домашно насилие".

"В някои страни броят на жените, които се обръщат към услуги за подкрепа, се е удвоил", каза Гутериш.

"Настоятелно призовавам всички правителства да включат разпоредби за предотвратяване на насилието над жени и обезщетяването на жените, които са станали жертва на домашно насилие в националните си планове за борба с COVID-19", каза генералният секретар на ООН.

Според него е необходимо да се увеличат средствата за услуги за онлайн подкрепа и организациите на гражданското общество. Гутериш смята, че е необходимо да се гарантира, че съдебните системи ще продължават безкомпромисно да преследват извършителите на такива престъпления.

Водещи

Най-четени