Шефът по сигурността на Huawei: Пекин никога не е искал от нас да правим нещо лошо 11.06 | 14:18

Компанията бе привикана на изслушване в британския парламент след напрежението със САЩ

От iNews.bg

Шефът на киберсигурността на китайския телекомуникационен гигант Huawei Джон Съфолк заяви по време на изслушване в британския парламент, че нито китайското, нито някое друго правителство, е искало от компанията му "да направи нещо неблагоприятно”, съобщава Би Би Си, предаде БГНЕС. Съфолк добави, че компанията приветства външни лица да анализират продуктите ѝ и да намерят инженерни грешки или грешки в кода.

"Ние се изправяме разголени пред света и предпочитаме да го правим, защото това ни позволява да подобрим нашите продукти”, заяви Съфолк. "Искаме хората да откриват неща, няма значение дали ще намерят едно нещо или хиляди. Ние няма да се засрамим от това, което хората са открили”, допълни той.

Huawei бе поканена да се яви пред Комисията по технологии и наука в британския парламент, за да отговори на няколко въпроса за своята сигурност и връзките на компанията с китайското правителство.

САЩ призоваваха съюзниците си да блокират Huawei от своите 5G пазари, казвайки че китайското правителство може да използва оборудването им за шпиониране.

"Никога не сме имали нареждане от китайското правителство да направим нещо неблагоприятно”, заяви Съфолк. "Никога не сме били молени от китайското правителство или което и да е друго правителство, за нещо, което би могло да отслаби сигурността на продуктите ни”, добави той.

Британските депутати попитаха представителя на компанията дали тя е била задължена да предостави свое оборудване за провинция Синджянг по силата на приетия закон през 2017 г., според който всички компании и хора трябва да съдействат на китайските разузнавателни служби.

"Ние минахме през период на изясняване с китайското правителство и стана ясно, че това не е изискване за всяка компания”, каза Съфолк. "Ние се консултирахме с нашите адвокати… според техните правни съвети, от Huawei не се изисква да предприема действия, които ще отслабят сигурността ѝ”, добави той.

Британските депутати поискаха да разберат и дали Huawei може дистанционно да се свързва с британската мобилна мрежа чрез своето оборудване. В отговор Съфолк заяви, че компанията му предлага само оборудване за мобилни мрежи.

"Ние не управляваме тези мрежи, нямаме достъп до данните, които циркулират в мрежата”, каза той и добави, че в случай на проблем само екипа по поддръжката, разположен в Румъния, може дистанционно да получи достъп до съоръженията, за да оправи проблема.

Водещи