Шпионските скандали застигнаха и Airbus, компанията изгони 16 свои служители 02.12 | 14:35

Паралелно с това аерокосмическият гигант е заподозрян, че продължава да получава държавни помощи

От iNews.bg

Компанията "Еърбъс" (Airbus) е уволнила 16 свои служителя на фона на течащо вътрешно разследване за предполагаем шпионаж в аерокосмическия гигант, потвърди говорител на компанията, предаде БНР.

Според по-ранни съобщения в медиите служителите са получили секретни документи, свързани със сделки с оръжия за германската армия, включително придобиване на комуникационна система.

Германските прокурори започнаха през септември разследване по подозрението за злоупотреба с документи на най-голямата европейска самолетостроителна и аерокосмическа компания.

"Еърбъс" отбеляза, че провежда вътрешен преглед по делото и "напълно сътрудничи със съответните органи за решаване на въпроса".

Междувременно се заговори, че "Еръбъс" продължава да получава държавни субсидии в рамките на ЕС.

Очаква се Световната търговска организация (СТО) да обяви, че Европейският съюз не е успял да премахне всички субсидии за компанията Airbus SE, съобщиха медии.

Според доклад на СТО, който трябва да бъде публикуван още днес, производителят на самолети A350 продължава да бъде субсидиран в резултат на по-ранни държавни заеми, посочиха източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Преди време СТО определи като незаконно субсидирането на "Еръбъс" от страна на ЕС, позволявайки на САЩ да въведат наказателни тарифи върху вноса на европейски стоки на стойност 7,5 млрд. долара.

Водещи

Най-четени