Шулц: Изборите се решават в последния момент, не ме отписвайте 24.09 | 13:36

Спомнете си как спечелиха Тръмп, Макрон, Корбин, каза основният конкурент на Меркел

От iNews.bg

Макар социологическите изследвания в Германия да показват категорично, че Ангела Меркел ще спечели днешните парламентарни избори и така ще си осигур канцлерския пост за четвърти пореден път, основният й конкурент Мартин Шулц далеч не споделя същото мнение. Лидерът на социалдемократите смята, че въпреки всичко нговата партия може да надделее над коалицията на Меркел и да грабне победата в последния момент. Като аргумент той посочва, че резълтатите от изборите се решават в последния момент и че съвсем наскоро в редица държави вотът е бил решен именно на финала. В същото време Шулц подчертава, че голяма част от германците избират кого да подкрепят чак в деня на изборите, поради което изненади спрямо предварителните социологически анкети изобщо не са невъзможни.

"Почти 10% от хората решават в изборния ден, а това е решаващо за вота. Струва си борбата до последната минута. Знам, че това звучи като абсурдно, но видяхме това в Съединените щати : спомнете си за Доналд Тръмп, за брекзит, за Джерами Корбин, който набра вот в последните четири дни или за последната седмица на Еманюел Макрон. Всичко е възможно!”, смята Шулц, предаде бТВ.

Освен това подобно мнение сподея и Ангела Меркел. "На всеки казвам, че изборите все още не са решени. Вярвам, че силата на нашия народ е в средата и Християндемакратическата партия символизира този център. Надявам се на висока избирателна активност и на категоричен вот, който ще укрепи политиката на центъра”, обяви преди вота настоящият канцлер.

В Германия днес се провеждат парламентарни избори. За първи път рекорден брой партии 42 са се борят за място в Бундестага. Освен традиционните партии на Християндемократите, на Социалдемократите, Либералите, Зелените и Левите тази година сред сериозните претенденти е популистката Алтернатива за Германия. Но има и такива като Партията на сатириците, на транссексуалните и дори хип-хоп партия. Основните конкуренти за канцлерския пост обаче не подлежат на съмнение - Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и Мартин Шулц (СДП). И двамата на една и съща възраст, с почти сходен политически опит и добре познати на международната сцена.

По външнополитическите теми двамата почти нямат различия. Освен, че Шулц обяви, че би спрял преговорите с Турция за еврочленство. По вътрешнополитическите теми различията не са съществени. Поради тази причина на изборите днес интригата е кой ще бъде трета и четвърта сила в парламента. Защото от бъдещата коалиция зависи и какви компромиси ще направи следващият канцлер на Германия и лидер в Европа.

Водещи

Най-четени