Шуменлии превземат Ротердам 01.04 | 19:06

В холандския град вече има "Български квартал"

От Гергана Златкова

Малък квартал от емигранти от Шумен и областта се създава в Ротердам през последните месеци. Това стана ясно по време на посещението днес на официални гости от холандския град, предаде агенция "Фокус".

Делегацията от Ротердам, начело с кмета Ахмед Абуталеб, проведе срещи с кмета на Шумен, директорите на социални служби, ръководствата на полиция и прокуратура и представители на неправителствени организации и шуменци, работили в Нидерландия.

Ахмед Абуталеб заяви, че целта на визитата, втора за последните шест месеца, е да се разбере откъде идват емигрантите и защо избират Ротердам.

През миналата година е отчетено увеличение на гражданите на България, заселили се в Ротердам, като значителна част от тях са от Шумен и региона.

В момента има регистрирани 300-400 души, но реално са много повече. Голяма част от тях работят, но някои биват мамени от дошли по-рано емигранти.

Българската общност в пристанищния град не е в челната десятка по престъпност, като главно са регистрирани случаи на хулиганство – злоупотреба с алкохол и вдигане на шум. Кметската администрация предприема изпреварващи действия, за да се избегнат големи проблеми в бъдеще.

Затова се работи за информираността на емигрантите, тръгващи за Ротердам, които трябва да знаят какви са техните задължения и права, както и как да се предпазят от измами.

Целта е емигрантите да се регистрират със семействата си за по-дълъг период, а не само за няколко месеца с цел печелене на пари.

При втория случай те не се интересуват от спазването на установените правила, а това води до конфликти с жителите на града. Кметът Ахмед Абуталеб отбеляза, че Ротердам няма социална структура, която да приеме ромите с техния начин на живот. К

ато докладчик за регионите в Европа Ахмед Абуталеб ще представи през лятото доклад за социалните разлики и породените от тях миграционни потоци. При подготовката му ще бъде потърсена и помощта на община Шумен.

Водещи

Най-четени