Щатите забраниха круизите до Куба 05.06 | 11:40

Корабите между двата бряга спират 3 години след пускането им по времето на Обама

От iNews.bg

Администрацията на президента Доналд Тръмп приключи най-популярните форми на пътувания от САЩ за Куба, забранявайки круизните кораби и доста използваната категория образователни пътувания като част от новите санкции спрямо Хавана, опитвайки се по този начин да отреже парите за комунистическото правителство на острова, съобщава агенция MarketWatch, предаде БНР.

Круизните пътувания от САЩ до Куба започнаха през май 2016-а година по време на опитите на бившия президент Барак Обама за отваряне към острова. Те се превърнаха в най-популярната форма на пътуване за развлечение в САЩ, като през първите 4 месеца на настоящата година от тази туристическа услуга се възползваха 142 721 американци, което е повече от 300% увеличение спрямо същия период на миналата година.

Всичко това обаче изглежда вече приключи.

"Круизните кораби, както и плавателните съдове за отдих и развлечение, нямат право да напускат САЩ за временно пребиваване в Куба, като това влиза в сила от утре", заявиха късно снощи от Министерството на търговията, цитирани от агенция Асошиейтед прес.

Новите ограничения са част от по-широките усилия на администрацията на президента Тръмп да отмени усилията на Обама за възстановяване на нормалните отношения между САЩ и Куба, което предизвика остри критики от по-твърдите елементи на кубинско-американската общност и от техните съюзници в Конгреса.

Санкциите ще влязат в сила в сряда, след като бъдат публикувани във Федералния регистър на Министерството на финансите.

Новите ограничения влизат в сила по-късно днес, но правителството заяви, че ще позволи на всеки, който вече е платил за пътуване, да може да се възползва от него, въпреки че все още не е ясен както точно ще се процедира.

Круизните компании се оказаха неподготвени, като няколко от тях, включително Norwegian Cruise Lines и Royal Caribbean, призоваваха пътниците да бъдат търпеливи в отговор на запитвания в социалните медии.

В крайна сметка, след повече от девет часа след обявяване на решението на Министерството на финансите, компанията Royal Caribbean заяви, че отменя спирането в Куба на круизните си кораби на 5-ти и 6-ти юни и ще издаде по-нататъшни насоки за бъдещите пътувания, веднага щом това стане възможно.

Водещи

Най-четени