Щатите излизат от договора за ракетите със среден обсег след 2 седмици 17.01 | 15:02

Според Вашингтон причината е, че Москва не го спазва

От iNews.bg

Вашингтон потвърди, че от 2 февруари Съединените щати започват процедура за преустановяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (ДЛРСМО) с Русия. Информацията бе разпространена от руските медии и Ройтерс, позовавайки се на изявлението на заместник-държавния секретар на САЩ Андреа Томпсън, осъществяваща контрол върху въоръжаването и международната сигурност, предаде БГНЕС.

Според американският представител Съединените щати не виждат Русия да изпълнява задълженията си по споразумението. По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да работи за спасяването на сделката въпреки проблемите и се надява, че Вашингтон ще действа отговорно при изпълняването на договореностите за контрол на оръжията.

Вчера Томпсън проведе двучасови разговори със заместник-външния министър на Русия Сергей Рибков в Женева. Тя каза, че САЩ са "разочаровани" от преговорите с Русия. На 20 октомври американският лидер Доналд Тръмп обяви, че САЩ планират да се откажат от сделката. Той обвини Русия, че не е изпълнила условията по споразумението.

От 2014 г. Съединените щати обвиняват Русия за нарушаване на Договора за новата ракета 9M729 (или SSC-8). Тестовете на ракетата 9M729, който може да носи ядрена и конвенционална бойна глава, завършиха през 2015 година. Тогава ракетата беше тествана с мобилни летателни устройства в рамките на 500 километра.

Договорът за ликвидиране на ракети от среден обсег бе подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и от последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхранението на балистични ракети със среден (от 1 000 до 5 500 километра) и малък обсег (от 500 до 1 000 километра).

Водещи

Най-четени