Щатският посланик в Русия напуска поста си 07.08 | 12:05

След 2 години в Москва Джон Хънтсман писал на Тръмп, че иска да се върне при семейството си

От iNews.bg

Посланикът на Съединените щати в Русия подаде оставка, пише Ен Би Си. Джон Хънтсман уведомил президента Доналд Тръмп, че напуска, предаде БГНЕС. В писмото си посочва, че след 2 години в Русия иска "да се върне у дома и да възобнови връзката с увеличаващото се семейство.”

Американските медии спекулират, че Хънтсман иска да се кандидатира за губернатор на родния си щат Юта.

Докато той беше посланик, двустранните отношения между САЩ и Русия бяха лоши.

Москва изгони от 60 американски дипломати в отговор на изгонването на техни представители от редица държави на Запад по време на скандала с отравянето на Сергей Скрипал. Беше затворено и американското консулство в Санкт Петербург.

Още преди да замине за Москва, Джон Хънтсман беше известен с твърдите си позиции срещу Русия. Той беше сред тези, които твърдят, че Русия трябва да бъде наказана за намесата в американските президентски избори през 2016-та, които качиха Тръмп на власт.

В писмото, изпратено до Тръмп, се казва, че президентът трябва да се изправя решително срещу Кремъл, когато това се наложи. "В бъдеще ние трябва да продължаваме да държим сметка на Русия, когато тяхното поведение заплашва нас или съюзниците ни.”, пише посланика, който би трябвало да напусне поста на 3 октомври.

Водещи

Най-четени