Ще даваме по-бързо, но по-трудно визи на граждани на трети страни 14.03 | 15:01

ЕС затяга допълнително режима, особено за държави, които не сътрудничат в борбата с миграционната криза

От iNews.bg

Европейският съюз променя правилата за издаване на европейски визи. Те ще бъдат издавани по-бързо, но с по-подсигурени проверки. Новото правило, естествено, ще важи и за България. Ковето означава, че нашите служби ще трябва да издават визи за граждани на трети страни след по-задълбочени проверки, но и в по-кратки срокове.

За европейска виза ще може да се кандидатства 6 месеца преди датата на пътуване, а отговорът ще се дава до 10 дни, а за спешни визи до седмица, предаде Нова телевизия.

Чрез новите правила ще се подобри и информационната визова система между европейските страни. Европейските консулства ще разполагат с цялата налична информация и ще получат допълнителен персонал, за да може по-бързо да преценяват лицата, отговарящи на условията за получаване на визи. Цената на входния документ ще бъде 30 евро.

Общата визова система ще бъде и по-прецизна в оценката на кандидатите. Страните, които не сътрудничат за репатриране за имигранти, ще бъдат по-строго проверявани и трудно обслужвани. Което ще затрудни получаването на виза от страна на техни граждани.

Водещи

Най-четени