Южна Корея започва да се въоръжава, купува 90 крилати ракети 14.08 | 18:02

Сеул може да ги използва за унищожаване на ядрените обекти на Пхенян

От iNews.bg

Напрежението на Корейския полуостров явно е принудило Сеул да предприеме допълнителни действия. Според информация на вестник The Korea Herald южнокорейското правителство е сключило сделка за закупуването на 90 крилати ракети "въздух-земя". Става въпрос за германско-шведските KEPD 350 Taurus. Според източник на изданието в Министерството на отбраната в Сеул Южна Корея дори няма и да извади пари за новите си оръжия. А ще плати ракетите с продукти на местната електронна промишленост, които ще бъдат изпратени в Германия в замяна на ракетите.

Според експерти Taurus могат да бъдат използвани за унищожаването на севернокорейските ядрени обекти, предаде ТАСС. Вероятно именно това е и целта на поисканата от Сеул доставка. Според информация от източника на корейското издание принципното решение за закупуването на тези 90 ракети е било взето още през миналата година. Но чак сега в договора са били включени конкретни клаузи.

The Korea Herald отбелязва и че към момента на въоръжение Южна Корея има 170 крилати ракети от този тип. Те са предназначени за използване от изтребителите F-15K на южнокорейските ВВС. Taurus могат да прелетят разстояние от 500 километра и да пробият бетонна стена с дебелина 6 метра.

Паралелно със сключената вече сделка с германците, военното министерство в Сеул обмисля да приеме на въоръжение и т.нар. бомби с малък диаметър, които са способни да унищожават цели на разстояние до 60 км. Една от възможностите е те да бъдат използвани срещу севернокорейски мобилни ракетни установки.

Водещи

Най-четени