Юнкер начерта 5 сценария за ЕС след Брекзит 01.03 | 19:28

Лидерите на оставащите държави-членки трябва да отговорят спешно на въпроса накъде отива Европа, каза той

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вижда 5 варианта за развитие на Евросъюза след Брекзит. Това стана ясно от речта му в Европарламента при представянето на т.нар. Бяла книга, която от Комисията наричат "акт за раждане" на съюза на 27-те, предаде БНТ. Очаква се петте пътя към единство да са в основата на дискусиите на лидерите на страните- членки на срещата им в Рим на 25 март.

"Къде отиваш, Европа?". На този въпрос ще трябва да отговорят лидерите на оставащите в ЕС страни в италианската столица, където преди 60 години е родена обединена Европа. "Настъпи нашето време да бъдем пионери и да моделираме такава визия, че да вървим ръка за ръка, обединени, 27 държави към бъдещето ни", каза Юнкер.

Първият сценарий за запазване на единството, който Еврокомисията предлага, би донесъл частичен напредък, защото 27-те ще запазят статуквото и ще се договарят, и то трудно, само за определени общи политики.

Втори път в бъдещето е единство само под формата на общ пазар, но без общо икономическо управление. Юнкер заяви, че е твърдо против този вариант заради голямата вероятност съюзът да се окаже беззащитен при нова глобална финансова криза.

"Коалиция на желаещите" страни членки да се интегрират в сфери като отбраната, вътрешната сигурност, данъчната политика е третият сценарий, който предложи Юнкер. "Европа на много скорости" обаче е подкрепяна от Германия, но отхвърляна от Вишеградската четворка заради опасността от замразяване на евросубсидиите за източните членки.

Четвъртият вариант предвижда концентриране върху по-малко общи политики с цел по-голяма ефективност. А петият - пълна федерализация във всички сфери. Юнкер не скри, че предпочита този сценарий, но отбеляза, че срещу него има силна опозиция в някои страни членки.

"Бъдещето на Европа не бива да става заложник на изборни цикли и партийни политики. Колкото и болезнен да е Брекзит, той няма да спре Евросъюза по пътя към бъдещето му. Ние ще продължим, трябва да продължим", отбеляза Юнкер.

Водещи

Най-четени