Ядрената война между Северна Корея и САЩ се отлага засега 15.08 | 11:18

Ким Чен Ун отмени планираната атака по американския остров Гуам и предупреди Вашингтон да прекратят опасните маневри

От iNews.bg

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че за момента отменя планирания ракетен обстрел по американския остров Гуам. Диктаторът обаче предупреди, че удар ще има, ако "особено опасните и безрасъдни действия” на САЩ продължат, предаде Франс прес, цитирана от "Фокус".

Анализатори смятат, че коментарите на Ким Чен Ун отварят пътя за деескалация на нарастващата криза, която бе подхранена от размяната на остри реплики между Белия дом и Пхенян.

Държавната информационна агенция на КНДР обяви, че "вождът" е получил брифинг относно "плановете за обгръщащ огън към Гуам" по време на инспекция на Командването на стратегическите сили, което отговаря за ядрените оръжия на страната.

Ким Чен Ун добавя за САЩ, че "ако те упорстват в изключително опасните си и безрасъдни действия на Корейския полуостров, то КНДР ще вземе мерки, както вече бе обявено".

Медията цитира изявление на Ким, в което той призова САЩ да обмислят добре действията си и да претеглят всичките им плюсове и минуси.

"За да се елиминира напрежението и да се предотврати опасността от военен конфликт на Корейския полуостров, е необходимо първо САЩ да направят правилния избор и да го докажат чрез действията си”, заяви севернокорейският диктатор.

Водещи

Най-четени