„Амнести интернешънъл“: Турция изгонила 24 000 кюрди от домовете им 06.12 | 11:08

Хората са били принудени да избягат от родните си места заради полицейски тормоз

От iNews.bg

През последната година близо 24 хил. души са били принудени да напуснат домовете си в Югоизточна Турция. Причината е в полицейските часове и извънредните режими, които властите въвеждат там заради непрестанното напрежение и сблъсъци с Кюрдската работническа партия (ПКК). Това алармира правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Става въпрос предимно за град Сур, който се намира в района на Диарбекир. Поради което по всяка вероятност става въпрос за кюрди, тъй като районът е населен предимно с този етнос. Според огласения доклад на "Амнести интернешънъл" жители от региона са били принудени да напуснат домовете си през последната година в резултат на действия, равносилни на "колективно наказване", предаде БТА, позовавайки се на информация на ДПА.

В документа се отчита, че напусналите в голяма степен са го направили заради налаганите от властите полицейски часове. Сур е арена на боеве между забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и силите за сигурност, откакто през юли 2015 г. се провали продължилото 2 години примирие между групировката и турската държава. Много хора, понасящи недостиг на вода и храна и страхуващи се за живота си, се възползваха от кратките промеждутъци във въвежданите полицейски часове, за да избягат. През март властите са отчуждили по-голямата част от земята в Сур, посочва правозащитната организация.

Водещи

Най-четени