"Жълтите жилетки" се събират на протест в Страсбург 27.04 | 11:45

Полицията не очаква в Страсбург да пристигнат голям брой чужденци, но е подготвена за възможни безредици

От iNews.bg

"Жълтите жилетки" се готвят да проведат днес поредната, 24-а по ред, общонационална протестна акция във Франция. Този път "столица" на демонстрациите ще бъде Страсбург, където се очаква да пристигнат и участници в движението от други държави, съобщава ТАСС.

 

Няколко групи на "жълтите жилетки" пуснаха в социалните мрежи "международен призив" за участие на немски, испански, италиански и други езици, както и видеообръщение в ЮТюб. Планира се акцията в Страсбург да започне в 13,00 ч. местно време и да включва шествие до сградата на Европейския парламент.

 

Според страницата на движението във "Фейсбук" интерес към демонстрацията са заявили 3 500 души. Опасявайки се от безредици, властите са забранили всякакви демонстрации в центъра на града, в района на гарата и в периметъра на учрежденията на ЕС.

 

Полицията не очаква в Страсбург да пристигнат голям брой чужденци, но е подготвена за възможни безредици.

 

Протести са планирани също в Лил, Бордо, Тулуза, Руан и други градове. Една от най-зрелищните акции се очаква да стане разпъването на гигантска жълта жилетка на скалата Солютр в южна Бургундия. В град Камбре пък е планирано нощно шествие.

 

В префектурата на полицията в Париж официално е постъпила молба само за една демонстрация, но в интернет са обявени още най-малко четири. Най-мащабните протести обаче са планирани за Международния ден на труда - 1 май.

Водещи

Най-четени