„Ислямска държава“ губи територии 05.01 | 16:32

През 2015 г. Ирак и Сирия са си върнали обратно 30% от изгубените земи

От Кристиан Костурков

"Ислямска държава" вече губи сериозна част от завладените по-рано територии. През миналата година терористичната организация е загубила около 30% от завладените по-рано земи. По-конкретно в Ирак, където "Ислямска държава" беше окупирала една трета от цялата територия на държавата, през 2015 г. Багдад е успял да си възвърне 40 на сто от загубените по-рано земи. В Сирия пък от терористите са били отнети 20% от окупираните по-рано от "Ислямска държава" територии. Това съобщава говорителят на водената от САЩ антитерористична коалиция Стив Уорън, предаде Reuters.

След като през 2014 г. терористичната организация е успяла да завладее значителни територии и е стигнала почти до Багдад, контранастъплението на иракските и кюрдски въоръжени сили, с подкрепата на въздушните удари на водената от САЩ коалиция и на подкрепяните от Иран шиитски милиции, са успели да върнат във владение на официалната власт големи територии, включително и градове като Тикрит и Рака, отбелязва Уорън.

Той допълва и че в Сирия армията на президента Башар Асад с подкрепата на други въоръжени фракции и въздушни удари от американските и руските самолети също са отвоювани обратно значителни територии.

През миналия месец иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че 2016 ще бъде годината на окончателната победа над "Ислямска държава", припомня агенцията.

Водещи

Най-четени