"Неверниците" приеха бежанците, а богатите им мюсюлмански братя им обърнаха гръб 07.09 | 13:29

Държавите от Персийския залив не искат бежанци

От Филипа Тодева

Трудно би било да не забележите как почти всички сирийски бежанци бягат на запад, а не търсят убежище в богатите държави от Персийския залив. Сега, в социалните мрежи от цял свят все повече повдигат въпроса защо.

Business Insider пише, че в Twitter все повече араби се гневят, че държави като Германия приемат бежанци, докато държавите от Персийския залив, отказват.

Неотдавно съобщение пише в hashtag #Hosting_Syria's_refugees_is_a_Gulf_duty, показвайки удавен бежанец, че "е срамно, че те трябва да обикалят по Божията земя и да се давят в морето, бягайки от смъртта, когато не Западът, а те трябва да бъдат до тях".

Европейските потребители също призовават богатите държави. В Дания например мюсюлманите се възмутиха по следния начин: "Избягахме от региона за нашите Мюсюлмански братя, които би трябвало да поемат повече отговорност за нас, отколкото една страна, която те описват като страна на неверници".

По-голямата част от 4-те милиона бежанци от Сирия са в Турция, Ливан, Йордания и живеят в претъпкани лагери.

Хиляди се опитват да достигнат до Европа особена сега, когато е ясно, че 4-годишната война в Сирия, скоро няма да свърши. Старият континент се задъхва под натиска на бежанския поток.

По всичко личи и че богатите държави от Арабския свят няма да приемат бежанци. Не просто сирийците, те няма да приемат никого. Катар например предлага вид временна виза, която обаче няма нищо с бежанския статут. Богатите арабски страни просто правят каквото си поискат. Те нямат задължения, защото не са подписали конвенциите за бежанците.

В Персийския залив има място за временни работници от други арабски държави. Но няма място за бежанци. Броят на чуждестранните работници надхвърля броя на местното насеение във всяка от тези държави, с изключение на Саудитска Арабия и Оман. В Оман 88,5% от работниците са чужденци, в Обединените арабски емирства – 99,5%.

Нима величественият и богат Дубай не би могъл да си позволи няколко сирийски семейства? Може, но... едва ли.

Арабските държави имат друга тактика. Те участват с парична помощ в общата помощ за бежанците.

Водещи

Най-четени