“Нотр Дам“ ще се възстановява 5 години 17.04 | 10:32

Само за ден за целта бяха дарени 700 млн. евро

От iNews.bg

Президентът на Франция Емануел Макрон обеща да възстанови катедралата "Нотр Дам”, така че тя да стане още по-красива в рамките на 5 години, в момент, в който всички катедрали на Франция се готвят да бият камбаните си в сряда, за да отбележат 48 часа от началото на колосалния пожар.

Огънят в понеделник унищожи една от най-големите забележителности на Париж, изпепелявайки покрива, причинявайки срутване на стрелата и остави Франция и светът да се отърсват от шока.

Макрон обяви кратките срокове за възстановяване – процес, който според някои експерти ще отнеме десетилетия – в обръщение към нацията, в което той приветства начинът, по който бедствието е показало способността на Франция да се мобилизира и обедини.

Дарения на стойност около 700 милиона евро вече са направени от френски милиардери и фирми за възстановяване на готическия шедьовър.

Неизвестен брой артефакти и картини може би са изгубени, а органът, който има близо 8000 тръби, също е претърпял щети.

Но стените на катедралата, камбанариите и най-известните кръгли прозорци на най-посещаваната туристическа атракция във Франция остават непокътнати.

Думите на Макрон са, че той желае реконструкцията на катедралата да бъде завършена до момента, в който Париж е домакин на Олимпийските игри през 2024 година.

"Ще възстановим катедралата още по-красива и искам реконструкцията да приключи в рамките на пет години”, каза Макрон от Елисейския дворец. "И можем да го направим."

Макрон подчерта, че драматичният пожар е извадил най-доброто в страната, разкъсвана от разделения още от ноември и разтърсена от понякога бурни протести срещу неговото управление.

"Нашата история никога не спира и винаги ще имаме изпитания за преодоляване”, добави той.

Камбаните на всички катедрали във Франция ще забият в 18:50 часа местно време в сряда, 48 часа след началото на пожара.

Снимки от катедралата показват огромните й стени, които стоят горди, със статуи, все още на мястото си и блестящ златен кръст над олтара.

Подът е покрит с овъглени развалини от падналия покрив и вода, докато части от сводовете на върха на катедралата се сринаха.

Младшият вътрешен министър Лоран Нунес заяви пред репортери на мястото, че работата по осигуряването на структурата ще продължи до четвъртък, което ще позволи на пожарникарите да изнесат и останалите артефакти и произведения на изкуството.

Той каза, че сградата е била спасена в критичен времеви прозорец от 15-30 минути от екип от 400 пожарникари, които са работили през нощта.

Въпреки че бяха идентифицирани "някои слабости” в 850-годишната структура, като цяло това е "добро запазване”, добави той.

Предполага се, че ремонтните дейности на камбанарията, на която работниците са сменяли купола от олово, са причинили истинския ад.

Следователите вече са разпитвали свидетели и започнали разговори със служителите на петте различни строителни компании, които работели върху паметника, каза прокурорът Реми Хейц.

"Нищо не показва, че това е умишлено действие”, каза Хайц пред репортери, добавяйки, че 50 следователи са били определени за това, което той очаква да бъде "дълъг и сложен” случай.

Публичен призив за набиране на средства привлече незабавна подкрепа от френски милиардери и други частни донори, както и от държави, включително Германия, Италия и Русия, които предлагат експертен опит.

Френският милиардер Бернар Арно и неговият луксозен конгломерат LVMH, конкурентната дизайнерска група от висок клас Kering, петролната компания Total и козметичният гигант L’Oreal, обещаха по 100 милиона евро или повече.

Подкрепа идва и извън Франция, а главата на Apple Тим Кук обяви, че технологичният гигант ще даде неопределена сума.

Но експерти предупредиха, че пълното възстановяване ще отнеме много години.

"Бих казал десетилетия”, казва Ерик Фишер, ръководител на фондацията, отговаряща за възстановяването на 1000-годишната катедрала в Страсбург.

Хиляди парижани и туристи гледаха с ужас в понеделник как пламъците поглъщат сградата, а спасителите се опитаха да изнесат колкото се може повече от съкровищата на катедралата.

Много други дойдоха във вторник до бреговете на река Сена, за да погледнат към мястото, където някога са стояли покривът и камбанарията.

По време на стихията един пожарникар е получил наранявания. В един момент огънят е заплашвал да обхване една от двете монументални кули на западната фасада на катедралата, която всяка година се посещава от 13 милиона туристи.

Свещената корона от тръни, за която се смята, че е носена от Исус при разпъването му, е спасена от пожарникарите, както и свещената туника, носена от френския крал Луи IX през 13-ти век.

Спасителите образуваха човешка верига на мястото на бедствието, за да евакуират колкото се може повече артефакти, които след това бяха временно приютени в кметството на Париж.

Водещи

Най-четени