Турски хакери нападнаха личните сайтове на френски политици 27.12 | 14:50

Блокираха дори сайта на сената за няколко часа

От Филипа Тодева

Десетки френски сайтове са били подложени на кибератаки от страна на турски хакери. Причината – приетият наскоро във Франция закон за криминализиране на оспорването на геноцидите, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Законът бе приет на 22 декември. Турците недоволстват срещу норматива, защото той определя като престъпление и отричането на геноцида срещу арменския народ, извършен от Турция през 1915-та година.

Турция реагира изключително остро на тази стъпка – замрази военното си сътрудничество с Франция и отзова посланика си от Париж.

На хакерските атаки са били подложени личните сайтове на няколко френски депутати от управляващата партия, както и интернет страници на арменската диаспора във Франция. Депутатът от партията на френския президент Никола Саркози - Валери Боайе, която е в основата на разработването и на приемането на закона за криминализиране на отричането на арменския геноцид, е била принудена да се обърне към полицията след многобройните заплахи в социалните мрежи срещу нея.

Хакерите са успели да блокират за няколко часа дори сайта на Сената, който също трябва да одобри спорния закон. Според информация на френския вестник "Монд" атаките са извършени от групата националистически настроени турски хакери "Милликувветлер.нет".

Водещи

Най-четени