100 спасители в 3 групи изпратил Китай по следите на Боян Петров 11.05 | 16:33

Утре се очаква един от екипите да стигне до лагер 2, в неделя ще бъде достигнат и третия

От iNews.bg

Китай е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Спасителите са разделени в три групи. Това заяви посланикът на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу във връзка със спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, предаде БГНЕС.

Спасителният екип от Китай се ръководи от най-големия китайки алпинист и началник на тибетския автономен регион. В издирващия екип са включени китайски алпинисти, които са изкачвали много често високи планини, заяви посланикът.

Първата група от над 12 спасители вече са тръгнали от базовия лагер, намиращ се на 5800 м към лагер 1, намиращ се на 6400 м. Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат за лагер 2, намиращ се на 6800 м надморска височина в Хималаите. Очаква се те да пристигнат преди вдругиден до лагер 3, намиращ се на 7300 м.

Времето е изключително сурово, подчерта китайският посланик и добави, че е много трудно да се провеждат спасителни операции в района над 7300 м. Според прогнозата – днес, на 11 май, духа северозападен вятър със скорост 16 м/с, а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре времето ще бъде облачно и с краткотрайни превалявания от сняг. Ще духа северен вятър със скорост 12 до 26 м/с, с температура от минус 12 до минус 25 градуса.

Според прогнозата на 13 май ще има кратък промеждутък, когато ще бъде малко по-добро времето. От неделя ще започнат спасителни операции и издирване от лагер 3 нагоре, съобщи още китайският посланик у нас.

Водещи

Най-четени