200 мигранти щурмуваха границата на Обединеното кралство (СНИМКИ) 03.08 | 14:20

Групата се прегрупира и направи човешка верига, блокирайки пътя към тунела под Ламанша

От Мариета Цветкова

Проблемът с нелегалните имигранти, които щурмуват Ламанша става все по-осезаем. Ежедневно френската полиция се опитва да възпре разгневеното множество да не премине през Евротунела.

Само преди часове стана ясно, че около 200 мигранти са направили жива верига, крещейки: "Отворете границите", настоявайки да влязат във Великобритания.

Тълпата бутала огради и атакувала полицията, които от своя страна отговорили на атаката със сълзотворен газ. Полицията успяла да разпръсне множеството, но скоро след това хората се прегрупирали и формирали човешка барикада, блокирайки пътя към тунела.

 След като органите на реда бяха замеряни с камъни, се наложи един от френските офицери да бъде закаран в болница, защото се нуждаел от шевове. Същата вечер напливът на мигранти е бил най-висок, за последните няколко дни.

За последната седмица хиляди са хората щурмували оградите на границата, опитвайки се отчаяно да ги прескочат. Поне 200 от заелите се с това рисково начинание, са успелите да стигнат до Великобритания, но 9 човека са загубили живота си.

27-годишен мъж, който се представи като К.Д., от Судан каза: "Искаме да отидем в Англия. Ние сме сто и ще седим на улицата, а утре ще барикадираме пътя."

През последните дни, около 400 души на нощ се опитват да преминат Ламанша, а през изминалата седмица броят им е достигал 2,000.

1546660


Сами, адвокат от Етиопия, също присъствал на блокадата сподели: "Имигрантите отчаяно искат да влязат в Англия. Всички тук сме обединени от обща цел и идея, затова действаме като един. "Сами, крещяла лозунги на почти перфектен английски, които в последствие били повтаряни от тълпата: "Ние сме хора, не сме животни. Имаме права, спрете полицията. Отворете границите, както направи Италия".

По-късно групата повтаряла: "Защо ни убивате? Защо убихте сестра ми? Ние искаме да спасим живота си. Това не е джунгла, каква се случи с правата на имигрантите?" По-късно Сами съобщи, че отношението но Франция към имигрантите, е също толкова лошо, колкото и в Либия.

По време на протеста, след като властите 4 часа не взеха мерки, за да овладеят на бунтуващото се множество, се образува опашка от чакащи да преминат границата камиони. Тогава наблюдател на случващото се, опита да убеди тълпата да ги пропусне като каза: "Те просто си вършат работата". На това изказване тълпата отвърна: "Никой не го интересуват нашите работни места, нито пък съня ни."

След като слънцето изгря, повече от дузина, екипирани офицери напръскаха , спящите на пътя имигранти, със сълзотворен газ. Те бързо се разпръснали.  

Проблемът дошъл в малките часове в неделя, когато 200 души били на метри, от това да влязат в тунела, след като щурмували барикадите. Те тичали срещу оградите и бутали нестабилните бариери, единственото, което ги държало на страна бил сълзотворния газ. Вместо да се разотидат, мнозина дари запалили огън в близост до тунела за да се топлят.

След като бил напръскан в лицето, 25-годишният Мохамед от Судан заяви: "Има 140 от нас, които ще отидат заедно в Англия. Уплашен съм, но ще отида. Ще опитам отново утре."

1546655

Рано през нощта, 40 имигранти пропълзели през две дупки, които се намират на оградата в близост до покрайнините на град Кале. Въпреки тримата въоръжени офицери, намиращи се на 370 метра.

 

Друг от мигрантите, Ниамат Юла, на 22г., сподели пред Тhe Mail: "3 години бях преводач за армията на САЩ, но бях заплашен от талибаните." Преди да стигне до Кале миналата седмица, Ниамат пътувал 5 месеца през Турция и България. Той споделя, че е продължил пътуването си към Франция, защото: "Българите са по-лоши от талибаните."

1546658

Говорител на фреските власти заяви, че достъпът до тунелите е внимателно планиран и добави: "Това, което видяхме приличаше на организирана дейност. Наблюденията ни показват, че сред имигрантите има прецизна изтънченост и организация на действията, но също така се вижда и организирана престъпност. Това не само е миграционна, а и криминална криза. Правителството трябва не само да пази Ламанша, но и да предотврати ескалиращата престъпност".

 

Водещи

Най-четени