2011-та счупи рекорда за арести на журналисти по света 08.12 | 18:59

179 представители на медиите са били зад решетките до 1 декември

От Филипа Тодева

Броят на журналистите, които са били арестувани в световен мащаб, нараства с повече от 20% в сравнение с най-високите си нива в средата на 90-те години на XX век. Това се съобщава в доклада на Комитета за защита на журналистите.

Повечето арестувани журналисти са от страни в Северна Африка или в Близкия Изток. С 34-ма нараства общият брой, като по наблюдения на комитета зад решетките, до 1 декември, са се озовали 179 представители на медиите.

В Иран арестуваните журналисти са най-много – 42-ма. Еритрея, Китай, Мианма, Виетнам, Сирия и Турция също държат водещи места в класацията.

За сравнение в САЩ това не се случва, отбелязва се спад на арестите и в Европа и в Централна Азия – само осем.

В същото време в Северна Африка и Близкия Изток 77 журналисти продължават да са зад решетките. В Иран се освобождават едни, само за да се затворят други.

Това се отразява на начина на отразяване на новините, защото медиите са под постоянен страх. Правителството на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад е сред най-репресивните.

Най-често срещу журналистите се повдигат обвинения в измяна, подривна дейност или в действия срещу националните интереси, защото повечето материали са срещу властта и репресиите й. Но през 2011 г. се отчита тревожно нарастване на броя на журналистите, затворени без конкретни обвинения.

Това се случва с общо 65 журналисти в света. В Еритрея, Сирия и Гамбия властите отричат в затворите да има представители на медиите.

Без обвинения най-често се затварят журналисти в Еритрея. В Китай най-много са арестуваните, отразявали маргинализирани етнически групи. Самата Турция, за която се смята, че е демократична страна, е държала зад решетките осем журналисти.

Водещи

Най-четени