250 хил. евро глоба за всеки отхвърлен бежанец налага Брюксел 04.05 | 17:14

Държавите, които откажат да приемат мигрантите от квотата си, ги грозят санкции за милиони

От iNews.bg

Всяка държава в ЕС, която откаже да приеме дори и един бежанец от квотата си, ще трябва да пати глоба от 250 хил. евро. Сумата е валидна за всеки мигрант, независимо от общата им бройка. Такова решение взе днес Европейската комисия. От Брюксел посочват, че с въвеждането на строгите санкции се цели по-справедливо разпределяне на отговорността за мигрантите, пристигащи в Европа.

Информация за тези планове на ЕК излезе още вчера. Стана ясно също така, че най-уязвими ще бъдат държавите от бившия източен блок, които редовно се противят на това да приемат мигранти на своя територия. При това положение обаче, ако продължават да го правят, ще им се наложи да плащат стотици милиони и дори милиарди за отказан достъп на бежанци от квотите. Ако това направи България например, тя ще отнесе санкция от 213 млн. евро, показват изчисленията.

Очаквано Унгария днес реагира първа на решението на ЕК.Външният министър на страната Петер Сиярто го определи като чисто изнудване, предаде БГНЕС. "Това е неприемливо и неевропейско предложение от страна на Комисията”, заяви той в Прага, където е за среща на Вишеградската четворка.

Водещи

Най-четени