26 загинали и 27 ранени след стрелба в църква в САЩ 06.11 | 12:06

Стрелецът – бивш военен, е избягал, след това е намерен мъртъв в колата си

От iNews.bg

Пореден случай на безразборна стрелба и кръвопролитие в САЩ. Вследствие на нападението, извършено в баптистка църква в градче в Тексас, са убити са 26 души, между които дете и бременна жена. Други 27 са ранени.

Инцидентът е станал в Първа баптистка църква на селището Саутърленд Спрингс, което има 400 жители и се намира на около 50 км югоизточно от град Сан Антонио. Въоръженията влязъл малко преди обед, когато там още продължавала сутрешната служба. По това време в църквата обичайно се събират около 50 души. Той започнал да стреля още преди да влезе в църквата, но убийствата са извършени в самата сграда, предаде БГНЕС.

Властите твърдят, че вътре нападателят избил 23-ма души с автоматично оръжие, а навън - още двама. 26-тата жертва на инцидента е издъхнала в болница. На излизане убиецът е посрещнат със стрелба от страна на местен жител. Между двамата се разразила престрелка, престъпникът хвърлил оръжието и успял да стигне до колата си, където по-късно е намерен мъртъв. Още се уточнява дали е бил убит от жителя или се е самоубил.

В колата му са намерени няколко единици стрелково оръжие. Самият стрелец бил с бронежилетка. Източници от полицията неофициално посочват името му - Девин Кели, като той е служил във ВВС на САЩ. Телевизия CBS разпространи на своя сайт негова снимка, посочвайки, че той е роден на 21 февруари 1991 година. "Той е на 26 години. Служил е във ВВС от 2010 до 2014 г. Бил е съден през май 2014 г. и позорно е изгонен от служба", отбеляза телевизията. На пресконференция тексаският губернатор Грег Ебът каза, че това "е най-тежкият инцидент с масов разстрел в историята на щата". Президентът Доналд Тръмп, който е на посещение в Япония, окачестви инцидента като акт на злото и поднесе съболезнованията си на близките на загиналите. Той бе непрекъснато информиран за новите подробности по инцидента. Накрая разпореди да бъде обявен 9 ноември за ден на национален траур и националният флаг да бъде спуснат наполовина на обществените места.

От българското посолство в САЩ съобщиха, че няма данни за убити или ранени българки граждани.

Водещи

Най-четени