55% от гърците искат да емигрират 06.04 | 14:01

Първата най-значима причина да заминат е по-добрата работа и шансовете за по-успешна кариера навън

От iNews.bg

Над половината от гръцките граждани са готови да напуснат страната, ако намерят по-добра работа в чужбина, показва проучване. 55 на сто от гражданите на южната ни съседка са готови да емигрират, тъй като безработицата в страната се увеличава заради кризата, пише в. "Вима".

Миналата година общо 341 334 жители на Гърция са попълнили европейски формат на автобиография, за да кандидатстват на европейския пазар на труда. Повечето от тези, които бягат от Гърция, са на възраст между 21 и 35 години. По този показател Гърция е поставена на девето място, което е особено високо, ако се вземе предвид населението на страната в сравнение с тази на други страни като Италия, Испания, Германия и Великобритания.

Според друго проучване в световен мащаб 55 на сто от гърците са казали, че ще заминат за чужбина, за да търсят работа. Трите предпочитани от гърците страни са Великобритания (18 процента), Швейцария (13 на сто) и САЩ (12 на сто).

Първата най-значима причина да заминат е по-добрата работа и шансовете за по-успешна кариера навън. Проучване на гръцката агенция ИКАП показва, че 47,3% от служителите на фирми в Гърция са готови да го направят, но при по-добри условия, например, по-квалифицирана работа, по-добро заплащане, по-привлекателна страна. 16,8 на сто казват, че със сигурност ще емигрират, а 35,9 на сто категорично заявили, че ще останат в родината си.

Водещи

Най-четени