68500 болни, 1665 починали от COVID-19 в Китай 16.02 | 07:15

9419 души са излекувани и изписани от болниците в страната

От iNews

Броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус в Китай вече е 68 500, от тях починалите са 1665 души. 9419 са излекувани и изписани от болниците. Това съобщава Държавният комитет по здравеопазване на КНР, цитиран от ТАСС.

През последното денонощие в страната са регистрирани 3009 нови случая на заболяването, а от здравните заведения са изписани 1323 души. Същият ден смъртните случаи са 142, а тежко болните са се увеличили с 219.

В провинция Хубей са регистрирани 1843 нови случай на заразени, което обаче е спад спрямо предишни периоди трети пореден ден, за което говорят и предоставените данни.

Отделно от това в Хонконг са регистрирани 56 заболели (от тях един е оздравял и един е почивал), в Макао со открити 10 болни (3 от тях са изписани), в Тайван – 18 (единият от тях е оздравял).

Близо 600 общо са потвърдените случаи на зараза в 25 страни. По един смъртен случай има в Хонконг, Япония, Филипините, а вчера - и във Франция. Това е първият починал в Европа от коронавируса. Той е 80-годишен китайски турист.

В петък Египет съобщи за първи случай на вируса на своя територия. Той е първи и за Африка.

Междувременно стана ясно, че белгийските пощи временно спират изпращането на писма и колети за Китай. Причината е епидемията, заради която са отменени много полети, с които се доставя пощата. Операторите в България, Германия, Швеция, Испания, Дания, Сърбия, Гърция и други страни също спряха доставките на поща за Китай.

От Централната банка на Китай съобщиха, че като част от мерките за контрол на разпространението на епидемията от коронавируса използваните банкноти се дезинфекцират и съхраняват до 14 дни, преди да бъдат пуснати обратно в обращение.

Напомняме, че с цел ограничаване разпространението на коронавируса, много големи авиокомпании преустановиха полетите от и до Китай, между които United American и Delta Airlines, Lufthansa, KLM, British Airways, Air France и др.

Заради заболяването бяха отменени и големи спортни състезания като турнирите по голф в Куала Лумпур, Малайзия и Шънджън, Китай, които бяха насрочени за април, както и редица международни спортни състезания в Азия, най-големите "жертви" сред които е Световното първенство по лека атлетика на закрито в Нандзин и Гран При на Китай в Шанхай.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени