8 жертви след терористична атака в Индия 27.07 | 14:30

Атаката е извършена срещу полицейски участък и автобус

От Йоанна Димитрова

Осем души са загинали при двойната терористична атака в индийския град Динанагар, област Гурдаспур, недалече от индийско-пакистанската граница, предаде India Today.

Това е първата терористична атака в Пенджаб от 8 години насам. Тежко въоръжени бунтовници в униформа стреляха по движещ се автобус и щурмуваха полицейски участък.

Жертвите са цивилни, включително трима полицаи, един от които е началникът на полицията. Има и осем ранени. Досега нито една групировка не е поела отговорността за нападението.

Индийската полиция е отцепила района. Полицейското присъствие е засилено. В обсадата са се включили и военни. 

1543341

По повод нападението министърът на вътрешните работи Райнат Сингх каза: "Ние искаме мир с Пакистан, но не с цената на националната ни чест. Те удариха първи, но могат да получат подобаващ отговор", заяви той като намекна, че нападението идва от Пакистан, въпреки че до момента.

Причина за напрежението между Пакистан и Индия се заражда от областта Кашмир и по конкретно от обединяването на Кашмир с индуистката област Джаму през 1819 г. и разделянето на Британска Индия през 1947 г. на две държави - Индия и Пакистан.

Първоначално след подялбата на Британска Индия Кашмир остава суверенно княжество, но след въоръжен конфликт територията му е разделена между Индия и Пакистан. Двете страни не постигат съгласие и всяка гледа на другата като на окупатор на нейна територия.

Райнат Сингх  каза още: "Аз не мога да разбера защо отново и отново се случват трансгранични инциденти, да не кажа "терористични", точно когато искаме да сме в добри отношения със съседката ни."

Водещи

Най-четени