COVID-19 вече в Люксембург, Ирландия и Армения 01.03 | 05:23

Болните в Италия надхвърлиха 1 100, първи починали от коронавируса в САЩ и Австралия

От iNews

Първи случай на коронавирус беше регистриран в Ирландия, Люксембург и Армения. Бразилия потвърди за втори заразен. В Канада броят на заболелите нарасна на 20 души - новите случаи са в провинциите Британска Колумбия и Онтарио, както и един човек в Квебек.

Междувременно здравните власти на американския щат Вашингтон съобщиха за първи смъртен случай от новия короавирус. Става дума за 60-годишна жена, която и преди заразяването е била "високорисков пациент”, уточни президентът на САЩ Доналд Тръмп. Джей Инсли – губернатор на щата Вашингтон, обяви извънредно положение, което предписва на всички държавни учреждения "да използват всички ресурси, необходими за подготовка и реакция срещу огнище” на коронавируса.

Смъртният случай е съпроводен от медийни информации, позоваваща се на властите,  за заразяване на лица, които в последно време не са напускали страната или пък не са контактували със заразени. Съобщава се за два такива случая в Калифорния  един в Орегон.

Към момента в САЩ са потвърдени 71 заболели от Сovid-19.

В Австралия също бе регистриран летален изход от новия коронавирус – първата жертва е 79-годишен австралиец, евакуиран преди две седмици задно със съпругата м от круизния кораб Diamond Princess. Той е бил в изолатор в болница, където е починал. Общо в Австралия болните от Сovid-19 са 25.

В Италия, която неочаквано се превърна в европейското огнище на коронавирсуа, броят на заразените вече е 1128. Към момента починалите в страната са 29, а оздравелите – 50. При това 52% от болните са на домашно лечение, 38% са в болници, но състоянието им не е тревожно. 10% са в реанимации и състоянието им се оценява като тежко.

В Китай над половината болни вече са излекувани, показва ежедневната сводка на Държавния комитет по здравеопазване на КНР. Броят на потвърдените случаи на Covid-19 е 79 824, от които 2 870 са починалите. Излекуваните обаче са над 41 600, което е над 50%.

През последното денонощие в цялата страна са потвърдени 573 нови заразени, 35 са смъртните случаи, а от болници са изписани 2 623 оздравели. Над 51 800, които са имали контакт с болните, се намират под медицинско наблюдение.

В Южна Корея заразените достигнаха 3 526-има, като за последните 24 часа новите случаи са 376. Властите в страната повишиха до най-висока степен епидемиологичната заплаха за населението, като посъветваха гражданите да не напускат домовете си.

В Иран болните доближават 600.

Към момента общият брой на заразените в света е близо 87 хиляди – 86 983, според интерактивния брояч, отчитащ в реално време броят на заболелите, починалите и оздравелите. Случаите с летален изход в цял свят са 2 978, а оздравелите са 42 139.

Превод и редакция: iNews

 

 

Водещи

Най-четени