Charlie Hebdo с карикатури за падналия руски Airbus 06.11 | 10:07

Това е гавра със загиналите, коментират в Москва. „Още някой ли е “Шарли?”, питат от външното министерство

От Кристиан Костурков

В новия си брой френското сатирично списание Charlie Hebdo е публикувало две карикатури, свързани с катастрофата с руския Airbus A321 в Египет. На първата е нарисуван терорист от "Ислямска държава”, който се е хванал за главата, върху когото от небето падат отломки от самолета. Текстът отдолу гласи "ИД: Руската авиация увеличава бомбардировките”.

Втората карикатура представлява човешки череп със слънчеви очила на фона на отломките от лайнера. Карикатурата е подкрепена от текста "Рисковете на руската нискотарифна авиокомпания. Трябваше да летя с Air Cocaine”. Което е отправка към инцидента с френски самолет, в който властите в Доминиканската република намериха над 600 кг кокаин. Това не е първият случай, при който от Charlie Hebdo се подиграва със самолетни катастрофи.

Новите карикатури бързо предизвикаха реакция от страна на Москва. Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова реагира във Facebook. "Още някой ли е "Шарли?”, пише тя в профила си, съобщава "РИА Новости”. Доста по-остро обаче реагира Игор Морозов, члена на Съвета на Руската федерация. "Това е чисто кощунство и гавра с паметта на хората, станали жертва на тази катастрофа. Това не трябва да се допуска в нито една медия, независимо от нейната форма или жанра, в който е специализирана”, казва той пред Рен ТВ. Според думите му е необходимо да се създаде международен закон, който да забранява подигравките с такива инциденти в медиите.

"Подигравката с катастрофата в Синайския полуостров е недопустима. Стремежът ба Charlie Hebdo да бъдат оригинални предизвиква шок.Човек неволно си спомня за трагедията, която се случи в редакцията на списанието. На мен ми се струва, че самите журналисти там провокират към подобни действия”, казва още Морозов.  

Остри критики към карикатурите и списанието отправя и председателят на Обществената палата по развитието на народната дипломация и подкрепа на руските граждани в чужбина Елена Сутормина. "Това вече е свръхцинизъм. Това е кощунство. Има етични норми, а също и човешки, които не позволяват да си правиш PR върху гибелта на трагедията”, коментира тя пред "РИА Новости”. Сутормина казва още, че ръководената от нея организация ще се обърне към Съвета на Европа, комисаря по човешките права и организацията "Репортери без граници” и ще настоява за широк обществен дебат и прилагане на допустимите от закона санкции срещу Charlie Hebdo.

Водещи

Най-четени