Huawei в контраатака срещу САЩ, обвинява ги за в хакерска атака срещу системите му 03.09 | 14:00

По нито едно от отправените публично срещу нас обвинения нямат доказателства, казва още китайската компсния

От iNews.bg

Китайският телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei) заяви във вторник, че САЩ са започнали кибератаки срещу него, за да проникнат в интранета и във вътрешни информационни системи, като в същото време от компанията отрекоха повдигани серия нови обвинения срещу нея, предаде БНР.

"Хуавей" отрече и твърденията в доклад на "Уолстрийт джърнъл" от края на миналия месец, че технологичният гигант е откраднал патенти на камери за смартфони.

"Остава фактът, че никоя от основните технологии на "Хуавей" не е обект на нито едно наказателно дело, заведено срещу компанията, и нито едно от обвиненията, отправени от правителството на САЩ, не е подкрепено с достатъчно доказателства. Ние категорично осъждаме злонамерените и съгласувани усилия от страна на правителството на САЩ да дискредитира "Хуавей" и да ограничи лидерската му позиция в бранша"", се казва в официално съобщение на компанията.

В края на август "Уолстрийт джърнъл" съобщи, позовавайки се на източници, запознати с въпроса, че прокурори в Съединените щати водят повече разследвания, в които се твърди, че компанията Huawei Technologies Co. се занимава с кражба на интелектуална собственост и по-специално по обвинения за кражба на патенти за смартфон камери.

Тези нови проучвания не бяха обхванати в обвинителните актове спрямо китайския технологичен гигант от началото на тази година, се посочва в информацията на финансово издание.

По-рано през август пък американските компании получиха временни лицензи за продължаване на техния бизнес с "Хуавей" за още 90 дни, за да се "предотвратят всякакви възможни смущения" в тяхната дейност.

Водещи

Най-четени