Süddeutsche Zeitung: Джихадисти стоят зад атаката в Дортмунд 12.04 | 13:12

Спортистите и известните личности на кръстоносните държави са мишени на ИД, пише в намереното снощи писмо

От iNews.bg

Напълно възможно е джихадисти да стоят зад атаката срещу автобуса на "Борусия" в Дортмунд снощи. Това става ясно от публикация на германския вестник Süddeutsche Zeitung. Хипотезата идва от текста в бележката, която бе намерена снощи близо до мястото на инцидента, с който изданието твърди, че разполага.

Според написаното вътре, взривовете срещу автобуса на футболния отбор са отмъщение за участието на германските разузнавателни самолети Tornado в мисиите на водената от САЩ антитерористична коалиция срещу "Ислямска държава". От официалните власти обаче няма нито потвърждение, нито отхвърляне на тази версия. Още снощи от прокуратурата обявиха, че започва проверка дали става въпрос за истинско съобщение, но няма да оповестят съдържанието му, понеже това може да попречи на разследването. Уточниха само, че в него самопризнание за нападението.

Според Süddeutsche Zeitung бележката започва с "Аллах е милостив и милосърден". По-нататък се споменава атентата на Коледния базар в Берлин и за участието на германските ВВС в операциите срещу "Ислямска държава". "Затова спортистите и известните личности в Германия, както и в други кръстоносни държави, вече са в списъка с мишени на ИД", се казва още в писмото. По-натам авторът на бележката настоява да се спре с разузнавателните полети на германските самолети, както и да се закрие най-голямата военна база на САЩ в Европа - "Рамщайн".

Изданието подчертава, че разследващите все още не са успели да установят дали намереното писмо е истинско и е оставено от заложилите експлозивите, предаде ТАСС. И дали също така не е хвърлено с идеята да се обърка разследването и да се заметат следите на виновниците.

По-рано днес бе съобщено, че разследващите имат заподозрян, за когото се предполага, че е написал и оставил бележката. никакви подробности за него обаче не бяха съобщение предвид опасенията, че това може да попречи на следствието.

Водещи

Най-четени