Бразилия победи Босна и Херцеговина с късен автогол 28.02 | 23:19

"Селесао" продължава да трупа победи преди Олимпийските игри в Лондон

От Даниел Любомиров

Бразилия спечели с 2:1 срещу Босна и Херцеговина в контролен мач, игран на стадион "AFG Арена" в швейцарския град Сен Гален.

Марсело изведе "селесао" напред в резултата още в 4-ата минута, но в 13-ата Ведад Ибишевич изравни от трудна ситуация. В даденото от съдията продължение на срещата Сапа Спахич си отбеляза злощастен автогол и лиши европейския състав от престижно равенство с петкратния световен шампион.

Победата бе шеста поредна за Бразилия, която преди това беше направила свои жертви националните отбори на Коста Рика, Мексико, Габон, Египет и Аржентина. Контролата с Босна и Херцеговина бе своеобразна подготовка за Олимпийските игри в Лондон, поради което селекционерът Мано Менезеш бе заложил на по-млади играчи.

Прогресът на европейския отбор пък бе видим през всичките 90 минути, въпреки че страната за първи път изиграваше двубой след отпадането от Португалия на плейофите за Европейско първенство.

Босна и Херцеговина не бе стигала по-близо до класиране на голям международен турнир, но може отново да атакува такъв, след като квалификационната група за Мондиала в Бразилия е приемлива – в нея участват още Гърция, Словакия, Литва, Латвия и Лихтенщайн.

Мачът в Сен Гален започна ударно за "селесао", които поведоха след първата си атака в 4-ата минута. Даниел Алвеш сервира топката в наказателното поле и отляво нахлуващият Марсело прати кълбото в мрежата с прекрасен изстрел – 1:0.

В 13-ата все пак Ибишевич възстанови равенството, въпреки че в удара му нямаше много сила, но независимо от това Жулио Сезар беше преодолян на вратата. Стражът на Интер не успя да се намеси адекватно в ситуацията, както често му се случва през този сезон.

В 20-ата минута Бразилия отново можеше да натрупа преднина в резултата, но шутът на Леандро Дамиао беше париран отлично от вратаря на Босна Амир Бегович. Топката попадна в обсега на Ернанеш, който обаче не успя да я насочи в опразнената рамка, защото Спахич с прекрасен самоотвержен пшагат изби кълбото от краката му.

До края на първото полувреме нямаше други запомнящи се ситуации, а самият Спахич щеше да се превърне в антигерой за прекрасно представящите се национали на Босна и Херцеговина.

Бразилия изпитваше сериозни проблеми да преодолява добре организираната защита на съперника си и трябваше да дойде чак 73-ата минута, за да бъде отново тестват Бегович. Тогава Неймар завърши с удар една бърза контраатака, но стражът улови топката.

В 90-ата минута резервата Лукаш избяга от опеката на двама противникови бранители и стреля опасно, но не можа да уцели очертанията на вратата.

Все пак в 1-ата добавена минута Хълк центрира остро в наказателното поле и Спахич засече кълбото в собствената си мрежа, за да донесе неособено заслужената победа на "селесао".

Водещи