Българите обраха медалите на Световното по карате-до шотокан 15.10 | 14:58

Шампионатът се проведе на 12 и 13 октомври в Нови Сад (Сърбия)

От Мариян Найденов

На 21-oто световно първенство по Карате-До Шотокан в Нови Сад (Сърбия) взеха участие каратисти от над 40 държави. България спечели два златни медала при жените и мъжете в най-атрактивната категория "Open".

Шампионатът се проведе на 12 и 13 октомври в спортната зала "СПЕНС". Първенството се организира от Шотокан Карате-До на Обединените нации (Shotokan Karate Do of United Nations (SKDUN), чийто представител у нас е Българска Федерация Шотокан Карате-До (БФШК).

В категория "Open" при мъжете златен медал спечели 20-годишният Тодор Събев от Русе с резултат 2:0. Тодор бе единственият състезател на турнира, който нямаше нито един загубен двубой.

Любомир Нецов се превърна в истински герой на състезанието. Той стана втори и въпреки че бе със счупен нос, не се отказа и успя да стигне до финала, където претърпя сериозна травма, като скъса коленни връзки. Любо и съотборникът му Тихомир Тодоров, който бе трети в същата категория, работят в НСО.

При мъжете до 70 кг. Пламен Кирилов зае 3 място. При жените до 55 кг. Илиана Лупанова спечели бронза, а при жените до 60 кг. Борислава Ганева също се класира на трето място.

В категория "Open" при жените със златен медал се окичи 23-годишната Борислава Ганева с резултат 6:0. Борислава е от Плевен, студентка е по право и политически науки. Надежда Младенова зае 3 място в същата категория.

При най-интересните отборни съревнования в категория "Mix" България също завоюва медали. Нашият отбор се качи на първото и второто стъпало от стълбичката, а отбора на жените грабна златото.

В най-престижната дисциплина "Masters", България спечели две трети места в лицето на Христо Щерев и Кристина Свиленова.

При младежите в дисциплината "Кумите" до 60 кг. първото място отиде при Адриана Ганева, в категория до 75 кг. златото грабна Тодор Събев. При девойките в дисциплината "Ката" Мартина Чан зае среброто, а Росица Николова се класира трета.

При децата - Кохай Купа България спечелиха 4 златни, 2 сребърни и 6 бронзови медала.

Българският отбор по Карате-До Шотокан беше изправен и пред неприятна ситуация, като на няколко пъти се наложи наши състезатели и дори отбори да се изправят един срещу друг, за да се борят за челните места.

"Това е част от играта, понякога на турнир от подобна величина е необходимо състезателите от една държава да застават един срещу друг", отбеляза треньорът на националния отбор Димитър Тодоранов.

"Гордея се с отбора, които доказаха, че българите имат дух за победа. Същият този дух притежавах и аз, когато се състезавах. Радвам се изключително много, че сега успях да го предам и на тях. Гордея се и с геройските постъпки на някои от момчетата по време на шампионата", добави той.

"Световното първенство беше с перфектна организация от страна на домакините. Доволен съм, че нямаше сериозни травми по време на битките, което е едно от големите ми притеснения. Изключителна радост за всички нас бе новината, че получихме покана да домакинстваме на европейското първенство догодина (2014г.)", коментира успеха на нашите състезатели в Нови Сад и президента на федерацията Александър Славков.

На 2 и 3 ноември предстои да се проведе 10-тия Международен турнир "Шисейкан Шото Купа" и семинар с Ханши Садашиге Като в София.

Водещи

Най-четени