Българките се класираха на финал в Баку 11.11 | 18:24

"Лъвиците" се наложиха с 3:1 гейма над Украйна и излизат утре във финалния сблъсък на турнира

От Краси Киров

Женският национален волейболен отбор на България се класира за финала на Олимпийския предквалификационен турнир в Баку, след като надигра Украйна с 3:1.

"Лъвиците" можеха да спечелят и по-категорично, но загубиха третия гейм с 23:25, след като бяха повели с 2:0 - 25:22 и 25:20. В решителната четвърта част обаче за момичетата на Марчело Абонданца нямаше проблеми и след 25:17 затвориха мача.

Така българките ще участват в срещата за определяне на крайния победител в турнира, който ще се включи в същинските квалификации през март и април догодина в Турция.

Другият полуфинал е днес от 16:30 часа между домакините Азербайджан и лидера в Група А Чехия, а финалът е от 16:30 часа утре.

"Лъвиците" започнаха силно срещата и поведоха с две точки още на първото техническо прекъсване, след което не позволиха авансът им да бъде заличен от противника. След втория интервал пък преднината на нашите момичета беше достатъчно комфортна, за да загатне, че те без проблеми ще затворят първия гейм. В заключителните разигравания в нашето поле настъпи леко отпускане, но все пак поведохме с 1:0 след 25:22.

Втората част протече по-различно, след като украинките излязоха мотивирани да обърнат развоя на събитията и владееха инициативата в началото. След първия интервал явно наставленията на Абонданца са повлияли положително на поведението на "лъвиците", защото те започнаха да трупат по-сериозна преднина и бързо се откъснаха с пет пункта. При 18:11 вече интрига в гейма нямаше и съперничките ни започнаха да трупат енергия за следващия сет, който трябваше да спечелят, за да останат в срещата.

Третият гейм вървеше точка за точка през по-голямата си част, но все пак българките имаха лек аванс в резултата. При 21:17 обаче украинките направиха таймаут и това се оказа повратен момент, защото оттам нататък почна обратът им, който все пак им позволи да се поздравят с успех с 25:23 и да намалят изоставането си в геймовете на 2:1.

След втория интервал на четвъртия сет обаче нямаше какво да спре точните отигравания на "лъвиците" и те тотално доминираха на полето, с което си заслужиха аванс от 16:11. След това вече бе по-спокойно да бъде докаран резултата до решаващия мач-бол. Въпреки че цифровото изражение бе 24:17 и имахме много възможности за спечелване на мача, още при първия си опит момичетата на Абонданца заковаха 25-ата си точка и победиха.

Водещи

Най-четени