Бърни Екълстоун разкри, че няма да има състезание в Ню Джърси през 2013 19.10 | 13:55

Формула 1 ще загуби много, ако състезанието в Ню Джърси не се състои

От Даниел Любомиров

Окончателно отпадна възможността САЩ да домакинства на второ Гран при във Формула 1 през сезон 2013, стана ясно от притежателя на рекламните права за Кралските гонки - Бърни Екълстоун.

Състезанието за Голямата награда на Ню Джърси трябваше да се състои по програма през юни догодина. Пистата е разположена в градовете Западен Ню Йорк и Уийхоукън, които се намират в щата Ню Джърси. Проблемите около изграждане на трасето започнаха още през октомври миналата година, когато бе обявен дебютът му във Формула 1.

"Няма да стане следващата година", категоричен е Екълстоун, като даде и пояснения. "Дори и да сме задоволени от евентуален нов договор с тях, неизбежно идва въпросът ще могат ли да завършат строежа само за 6 месеца?

Няма много движение по въпроса за Ню Джърси, защото те продължават да бистрят проблемите си с финансирането. Ако внезапно се появи нов инвеститор, може би всичко ще бъде наред, те в момента се занимават именно с търсене на спонсори", каза още Бърни.

В края на септември излезе предварителния календар за сезон 2013, в който беше включен Гран при на Ню Джърси.

По-рано през годината бившият пилот на МакЛарън и Ред Бул Дейвид Култард направи демонстративни обиколки на пистата заедно с двукратния световен шампион Себастиан Фетел. Трасето до голяма степен е завършено, но проблемна засега е инфраструктурата и сградите, които задължително трябва да бъдат изрядни за провеждане на Гран при.

Формула 1 ще загуби много, ако състезанието в Ню Джърси не се състои. По изчисления на Formula Money - финансовото звено на спорта, което се занимава с пресмятания на доходи и разходи - изчисли, че пропуснатите ползи ще бъдат в размер на 240 милиона щатски долара.

Водещи

Най-четени