Всичко в Германия е ясно кръг преди края на първенството 28.04 | 19:18

Шалке изпрати Раул с изразителна победа

От Краси Киров

Отборът на Шалке си подсигури третото място в Бундеслигата един кръг преди края на първенството. Това трето място дава право на директно класиране в груповата фаза на Шампионската лига следващия сезон.

Шалке нямаше проблеми при домакинството си на Херта и си гарантира мястото в ШЛ. Раул и компания спечелиха с 4:0 след попадения на Клаас-Ян Хунтелаар (32' и 88'), Холби (83') и самият Раул (84'). Това бе последния мач на Раул пред трибуните на "Гелзенкирхен" и той бе заменен в 90-та минута, когато целия стадион го изпрати с бурни аплодисменти.

Борусия Мьонхенгладбах застрашаваше до последно третото място в класирането, но се издъни един кръг преди края след като завърши 0:0 с тима на Аугсбург. По този начин Мьонхенгладбах ще играе в предварителните кръгове на Шампионската лига.

Щутгарт и Леверкузен пък си осигуриха участие в турнира Лига Европа. "Швабите" паднаха от Байерн Мюнхен на "Алианц Арена" с 0:1.

Байерн вече няма шансове за титлата и след големия полуфинал с Реал Мадрид, треньора Юп Хайнкес заложи на някои играчи от втория отбор. Като титуляри започнаха Такаши Усами, Пранич, Олич и Томас Мюлер, които по-рядко получават шанс за изява този сезон. Единственият гол отбеляза Марио Гомес в 32-та минута след подаване на Мюлер. "Швабите" пропуснаха най-чистото си положение още в 5-та минута, когато Нидермайер удари гредата.

Леверкузен пък си гарантира място в Лига Европа след като победи в директен сблъсък тима на Хановер. Единственият гол в мача отбеляза Шефан Кислинг (76').

Ето и всички евроучастници в Германия:

Шампионска лига - Борусия Д, Байерн, Шалке и Борусия М

Лига Европа - Леверкузен, Щутгарт

Финалът за Купата на Германия е на 12 май между отборите Борусия Д и Байерн на "Олимпиащадион". Това означава, че седмия в класирането ще играе в Лига Европа. В момента там се намира тима Хановер, който може да бъде изместен само от тима на Вердер в последния кръг.

В същото време новакът в Бундеслигата Аугсбург успя да запази своето място сред най-добрите отбори в немския футбол!

Скромният тим направи 0:0 с борещия се за третото място Борусия Мьонхенгладбах в двубой от 33-и кръг на немското първенство и математически си осигури оставането в елита.

Като цяло Борусия беше по-добрият отбор в мача, но играчите на домакините така и не успяха да оползотворят добрите положения, които се откриха пред отбора. Гостите пък се защитаваха доста добре, а вратарят Симон Йенч беше непробиваем.

В последните си 15 мача Аугсбург има само 4 загуби и това е в основата на спасението на отбора, който беше считан за сигурен аутсайдер след изиграването на първия полусезон. Клубът събра 35 точки и е недостижим от Херта и Кьолн на 15-ата позиция в класирането.

За Кьолн остава надеждата, че кръг преди края е на 16-а позиция, която дава право на бараж, който ще е срещу третия в класирането на Втора Бундеслига. "Козлите" регистрираха много тежка загуба като гост на Фрайбург днес - 4:1.

Отборът на Гара Дембеле също беше считан за сигурен изпадащ, но след серия от прекрасни мачове, сред които е и този срещу Кьолн, се придвижи напред и в момента е на 12-о място с 40 точки.

Менсур Муджа даде аванс на домакините, но Лукаш Подолски изравни в началото на второто полувреме. В 54-ата Карим Гуеде вкра за 2:1, а в края на мача Калигури и Фрей решиха всичко с по един гол - 4:1.

"Козлите" имат 30 точки и се нуждаят поне от равен в последния си мач срещу Байерн Мюнхен, за да си осигури бараж след края на сезона. Херта е с 2 точки по-малко, а днес допусна тежко поражение в Гелзенкирхен, което остави отбора предпоследен в класирането.

Надеждата за Херта е, че в последния си двубой в Бундеслигата през този сезон играе в Берлин срещу Хофенхайм, който загуби каквито и да е шансове за европейските клубни турнири през следващия сезон.

Хамбургер пък беше последният отбор, застрашен да попадне в зоната за бараж, но след равенство 0:0 у дома срещу Майнц си осигури оставането математически.

Така при изпадащите отбори едиствената въпросителна остана кой ще играе бараж за мястото си в Бундеслигата - Херта или Кьолн.

Водещи

Най-четени