Грешка ли беше смяната на треньора в края на сезона за Рома? 22.05 | 17:19

От iNews.bg

 

Определено може да се каже, че битката за титлата в Италианската Серия А през последните няколко години е много безинтересна. Практически, отбора на Ювентус печели титла след титла без особени проблеми, като единствено отборите на Наполи и Рома поддържат някаква интрига, макар и минимална. Именно отбора от Рим обаче претърпя сериозни промени през сезон 2018/2019, като това се отрази на играта на вълците в много негативен план.

Безспорно най-сериозната промяна за вълците през въпросния сезон бе треньорската рокада, породена от колебливите изяви на  тима в течение на кампанията. Съответно, Еузебио Ди Франческо бе уволнен, а на негово място дойде Клаудио Раниери, който е бивш играч и наставник на отбора. И след разочарованието, което вълците претърпяха в Купата на Италия и Шампионска Лига под ръководството на Ди Франческо, тифозите се надяваха да видят напълно преобразена Рома.

От части това се случи, но като цяло играта на отбора от Рим не донесе очакваните резултати. Още в първия мач начело на тима, Раниери изпитваше сериозни затруднения срещи непретенциозен съперник и то насред Стадио Олимпико. И все пак, едно нещо беше ясно на всички, защитния вал на Рома се представяше много посредствено и сухата мрежа бе нещо, като мираж за вълците. Било то от индивидуални грешки на играчи, като Рик Карсдорп и Робин Олсен или пък колективни такива, защитата на отбора куцаше.

Именно затова конкретните залози за серия А не бяха особено благосклонни за вълците, които водеха битка за топ 4 с отбори, като Милан. За справка, след 35 изиграни кръга отбора на Рома бе с коефициент от 9.00 за финиширане на едно от местата даващи право на участие в Шампионска Лига. От друга страна, коефициента на Милан след същия брой изиграни кръгове е 5.00, докато с най-добър коефициент може да се похвали приятната изненада на сезон 2018/2019 в калчото - Аталанта (1.25). Това показва, че фактора Раниера все пак не е толкова силен.

Естествено, някои неща са извън пределите и влиянието на вълците, като представянето на Аталанта през целия сезон и особено в края му е повече от забележителен. Това в комбинация с до известна степен възродения Милан и други амбициозни отбори, като Торино и Лацио правят ситуацията около топ 4 в Серия А толкова оспорвана, колкото не сме я виждали от години. Но за слабите резултати, които Рома записа може да бъде винен само отбора.

Факт, е че селекцията на Римския тим претърпя сериозни корекции през лятото на 2018-та и много от новите попълнения просто не се вписаха в новия си отбор. Играчи, като Хавиер Пасторе, Стивън Нзонзи и Робин Олсен определено не оправдаха похарчените за тях суми. Още по-неприятни пък са новини за някои от потенциалните напускащи през летния трансферен прозорец на 2019-та. Един от спряганите за трансфер е новия мегаталант на италианския футбол Николо Дзаниоло, който в интервю лично заяви, че трудно би отказал оферта от Ювентус.

Дали обаче Еузебио Ди Франческо е главния виновник за слабото представяне на Рома през сезон 2018/2019? Спорно е да се каже, но е очевидно, че неговото съкращаване бе по скоро ход на отчаяние на ръководството на вълците в търсене на изкупителна жертва за слабата игра на отбора. Вижда се с просто око, че самите играчи на вълците не се представят на нужното ниво и дори Клаудио Раниери не успя да преобрази отбора напълно, макар той да разполагаше само с 12 мача за да го стори.

Водещи