Жак Вилньов не смята, че Люис Хамилтън трябва да променя стила си 23.09 | 10:07

"Обичам в него това, че е винаги вълнуващо да гледаш карането му", смята 40-годишният французин

От Мариян Найденов

Люис Хамилтън е един от най-обсъжданите пилоти във Формула 1, не само защото е британец в МакЛарън, а и поради причината, че предоставя на зрителите купища вълнуващи маневри. Недостатъкът на тактиката му обаче е, че често свършва състезанията си в предпазните огради около пистата и именно заради това много специалисти започнаха да го съветват да не залага на агресията до такава степен.

Световният шампион с Уилямс през 1997-ма година Жак Вилньов обаче не смята така, както става ясно от интервюто му за F1 Racing.

"Обичам в него това, че е винаги вълнуващо да гледаш карането му", обясни 40-годишният французин. "Може би не винаги си прави услуги с начина си на каране, но спектакълът във Формула 1 нямаше да бъде същия без него. Хубаво щеше да е, ако повече хора се представяха като него и поемаха рискове."

"Не мисля, че в неговото представяне постоянно има престараване, просто той понякога губи ориентация и представа за конкретната си позиция на пистата. Все едно е единствено той в малкия си свят - а ако се бориш за титлата, не можеш да караш с това съзнание."

"Не искам да го сравнявам с Такума Сато, но за него хората също казваха, че ако престане да катастрофира, ще бъде страхотен пилот. Аз винаги си мислих, че ако Сато престане да кара по този начин, ще бъде по-бавен."

"Не можеш просто да махнеш една черта от стила на пилота и да оставиш другите - ако Люис не е агресивен, ще бъде по-бавен. Това ли иска той или МакЛарън? Не мисля", завърши Вилньов, като последното Гран при на Италия допълнително внася резон в думите му, защото на Монца Хамилтън се бореше с Михаел Шумахер повече от 20 обиколки, но не предприе опасни методи за изпреварване. За сметка на това обаче загуби много време зад немския пилот на Мерцедес и отпадна от битката за място на подиума.

Водещи