Зимната олимпиада вече официално е открита 09.02 | 16:54

Радо Янков развя високо българското знаме на церемонията

От iNews.bg

Oфициално бяха открити 23-ите Зимни олимпийски игри. Те се провеждат в южнокорейския град ПьонгЧанг и ще бъдат вторите игри в тази страна след лятната Олимпиада през 1988 г. Пищната церемония по откриването се състоя на Олимпийския стадион в ПьонгЧанг, който е с капацитет от 35 000 места и е временно съоръжение. Там ще бъде проведена и церемонията по закриването на Игрите на 25 февруари (неделя).

Спектакълът започна с редовното обратно броене, в което се включиха зрителите по трибуните. След това зрелищна дъга озари небето над Олимпийския стадион. 2000 души участваха в цялата хореография, чиято основна тема е Мирът на планетата. Корейците представиха един от националните си символи - тигърът, който ще бъде и символ на Олимпиадата.

Българската делегация дефилира 32-а поред. По принцип българите са на челните места при представянето на страните, но изписването на името на държавата е различно според корейската азбука, което ни отреди по-задна позиция.

Знаменосецът Радослав Янков поведе родните спортисти и техните щабове. Всички те бяха облечени в цветовете на националния флаг, а звездата ни в сноуборда гордо развя трикольора, предаде Sporta.bg.

Българската делегация в ПьонгЧанг е представена от 21 спортисти, които ще се състезават в 6 дисциплини – ски скок, ски алпийски дисциплини, сноуборд, биатлон, ски бягане и шейни. На миналите Олимпийски игри в Сочи 2014 родните състезатели бяха с трима по-малко в абсолютно същите дисциплини. За съжаление, преди 4 години нито един българин не донесе медал от Русия. С най-добро класиране тогава завърши Александра Жекова, която се подреди на 5-о място в сноубордкроса.

Най-големи надежди за медал отново таим към родните звезди в сноуборда – Радослав Янков и Александра Жекова. Носителят на Световната купа е и знаменосец на българската делегация. Красимир Анев, който спечели сребро от европейското първенство по биатлон в преследването на 12,5 км, също може да ни изненада приятно, като се нареди на почетната стълбичка. Владимир Зографски в ски скока и младият Алберт Попов в слалома са способни да донесат на България достойно представяне.

Иначе на самата Олимпиада ще се проведат 102 състезания в 15 дисциплини, а стадионите и зимните центрове са общо 13 на брой. 2952 състезатели от 92 национални олимпийски комитета ще се борят за медалите в ПьонгЧанг. Дебют на подобни надпревари правят страни като Еквадор, Еритрея, Косово и Нигерия. 

Водещи

Най-четени