Истината за новия скандал в италианския футбол 26.06 | 11:25

Прокуратурата в Неапол твърди, че има престъпен заговор с цел укриване на данъци

От Краси Киров

Поредният голям скандал разтресе италианският футбол. Това бяха заглавията в пресата на Ботуша и по целия свят.

Информацията обаче, която е изнесена от медиите се разминава с официалните данни на прокуратурата в Неапол във връзка с разследването.

Според версията в медиите от прокуратурата са нахлули в 41 футболни клуба от всички дивизии на италианския футбол, като бяха изредени имената на 55 футболисти и на 12 спортни агенти (мениджъри), а прокурорите са правили обиски и претърсвания.

В официалното изявление на прокуратурата обаче става въпрос за 33 футболни клуба - 15 от Серия А. По-важното е обаче, че от финансовата полиция не са правили сензационни обиски.

Магистратите изрично посочват, че са възложили на финансовата полиция да "предприеме координирани действия по придобиване на документи от професионални футболни клубове".

Президентът на Интер Масимо Морати пръв внесе яснота, като потвърди че полицаите са посетили централата на клуба, но са били упълномощени да получат определени документи. Всичко им е били предоставено за кратко време и в атмосфера на пълно сътрудничество. След това повечето засегнати клубове дадоха същото описание на случката.

Какво търси финансовата полиция?

Прокурорите в Неапол са забелязали много нередности в различни трансфери, които са продиктувани предимно от мениджърите на футболистите с цел прикриване на данъци.

Самите прокурори смятат, че това не са единични случаи, а това е престъпен заговор (с тази формулировка се бележат сдруженията от мафиотски тип) с цел избягване на данъчно облагане посредством системно фактуриране на несъществуващи операции по трансферни преговори.

Двете имена, които веднага излязоха наяве от спортните агенти са Алехандро Масини и Алесандро Моджи. Вторият е познат на футболната общественост по целия свят като син на "легендарния" Лучано Моджи, който бе в основата на най-големия скандал в Италия "калчополи". Алехандро Масини пък е агент на Езекиел Лавеци, който премина от Наполи в отбора на ПСЖ за 27 милиона евро.

Главното внимание на прокурорите е към механизмите за финансовото документиране. Според тях някои контракти са се случили в чужбина, докато в действителност всичко се е състояло в Италия.

Лигата на професионалните клубове от Серия А пусна кратко съобщение, като посочва, че разследването е предимно към мениджърите и няма място за съмнения относно коректността на клубовете.

Водещи

Най-четени