Котоошу с четвърта загуба в Токио, Аоияма записа седма победа 15.05 | 13:10

От Мариян Найденов

Най-добрият български сумист Калоян Махлянов-Котоошу допусна поражение в десетия кръг на големия пролетен турнир по сумо в японската столица Токио.

"Одзеки" Котоошу отстъпи на водача в класирането Кисеносато, който приложи хватката "йоритаоши", за да избута българина от дохиото. Така след тази загуба активът на Котоошу вече е 6 победи и 4 загуби, а в следващия 11-и кръг гигантът от Джулюница ще премери сили с "йокодзуна" Хакухо.

Великият шампион Хакухо пък спечели шеста победа от началото на надпреварата. В десетия кръг единственият действащ "йокодзуна" победи Какурю, и така сложи край на негативната си серия от три поредни загуби, които го извадиха от борбата за Купата на Императора.

Едноличен лидер с актив от 9 победи и 1 поражение вече е "одзеки" Кисеносато. След него с по две поражения са трима сумисти - Точиодзан, Тамаваши и Такарафуджи.

Другият българин в японското професионално сумо Даниел Иванов-Аоияма се справи с Кайсей в срещата си от 10-ия кръг в по-долната дивизия. "Маегашира-6" Аоияма използва техниката "цукиотоши", за да събори съперника си на дохиото. След този успех Даниел Иванов е с баланс от 7 победи и 3 поражения.

Водещи